Petak 23 Veljača 2024

Pretraga

Misterija genija: Teslin elektro automobil iz 1930.

13 Lis 2015
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

2 tesla elektroauto

 

 

 

Povodom 156. obljetnice rođenja Nikole Tesle croenergo.eu donosi priču o misterioznom automobilu iz 1930. koji je radio uz pomoć antene i dvije čudne metalne šipke koje su izlazile iz 'energetskog prijamnika' montiranog ispod komandne ploče.

Originalni benzinski motor na automobilu zamijenjen je okruglim, potpuno zatvorenim električnim motorom promjera 65 centimetara, koji se zagrijavao toliko jako da je Tesla ispred njega instalirao i ventilator. Ostatak automobilskog pogona, od spojke sve do stražnjih kotača, nije bio zamijenjen.

Kutija, poznata i kao 'energetski prijamnik' ili 'gravitacionalni energetski pretvarač' bila je instalirana ispod komandne ploče. Dimenzije kutije iznosile su 60x50x15 centimetara, te su sadržavale 12 vakuumskih cijevi. Iz kutije je virila teška antena visine 1,8 metara. Osim toga, iz prijamnika su virile i dvije debele cijevi duljine 10-ak centimetara.

Jednom kada je bio spreman krenuti, Tesla je 'gurnuo' ove dvije debele cijevi u prijemnik te izjavio 'dobili smo energiju'. Prema Teslinim navodima, automobil je postigao 1.800 okretaja u minuti te je hvatao dovoljno energije i za osvjetljenje jedne kuće osim samog pokretanja motora. Automobil je bio testiran nekih tjedan dana, te je zabilježeno da je dostigao brzine do 144 km/h i to bez ikakvog napora. Što je najbolje od svega, automobil nije ispuštao nikakve emisije.
Automobil se nalazio na farmi nedaleko grada Buffala, u blizini Nijagarinih slapova. Nakon tjedan dana testiranja, tajanstveni 'prijamnik' je uklonjen te je električni motor zamijenjen originalnim benzinskim motorom. Šuška se da je Westinghouse dostavio eksperimentalni motor za automobil, dok je Tesla svoj patent za pretvarač prodao upravo Westinghouseu. Što god da se dogodilo, Teslin nevjerojatni izum tajanstveno je nestao i više nikada nije vidio svjetlo dana.

Tesla je oduvijek tvrdio da elektrane i kablovi, a posebice benzinski motori, nisu potrebni. On je izjavio kako nam je dostupno dovoljno energije koju svatko od nas može koristiti bez ikakve naknade. No velikim poslovnim interesima smetala je Teslina retorika te nisu smjeli dopustiti da njegove ideje i izumi izađu u javnost. Na kraju krajeva, nisu mogli zaraditi nikakav novac od nečega što je 'besplatno'.

Ljudi koji su znali za postojanje ovog automobila, pokušali su ga rekonstruirati, no došli su u niz neugodnih situacija kada su htjeli doći do originalnih dokumenata i zapisa. Smatralo se da je Pierce Arrow (proizvođač automobila) pomogao u uspostavljanju međusobne povezanosti između elektromotora i prijenosnog sustava automobila. No, tvrtka je ubrzo propala zbog 'Velike depresije'. Sve tvornice, dijelove i dokumente tvrtke preuzeo je Studebaker, koji je također neslavno propao, a njegovu imovinu preuzeo je bivši American Motors Co.

Svi zapisi o tome kako je Tesla ostvario ovaj nevjerojatan pothvat nestali su ili su izgubljeni, iako postoji velika vjerojatnost da su dokumenti samo dobro skriveni od javnosti te da velike kompanije i veliki novac znaju točno što je i kako Tesla učinio.


D.N.
www.dalmacijanews.com

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno