Nedjelja 23 Lipanj 2024

Pretraga

Izdužene lubanje u Hrvatskoj upućuju na misterioznu kulturnu skupinu!!

29 Kol 2019
(Reading time: 2 - 4 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Uzrok izduženih lubanja - vanzemaljci u stranu - općenito je prihvaćena kao sadistička praksa vezanja djetetove lubanje tijekom ranog mekog stanja kroz prve godine rasta kako bi dijete izraslo u osobu s dugom šiljastom glavom, ali također je uzrokovano život u konstantnoj boli i mogućim mentalnim oboljenjima, a jedina slava, ako to možemo tako nazvati došla je stoljećima kasnije kada su zbunjeni Osiječki arheolozi otkopali te čudne lubanje. Razlozi zbog kojih bi itko nanio takvo mučenje nevinim (za razliku od drugih mučenja koja ljudi vrše nedužnim do danas - tema za veće filozofske i psihološke umove) još uvijek su misterija. Međutim, nedavno otkriće izduženih lubanja pokraj Osijeka ukazuje na neobičnu drevnu nomadsku kulturu koja je praksu izduživanja lubanja možda proširila tijekom svojih putovanja.
"Umjetna deformacija lubanje namjerna je aktivnost koja se provodi na glavama dojenčadi s ciljem postizanja željenog oblika lubanje pomoću letvica, jastučića ili posebno napravljenih pokrivala za glavu", objasnila je za Večernji list, Kendra Sirak, poslijedoktorandica s Harvarda i jedna od autorica istraživanja.

izduzenalubanjah

"Bili smo nadahnuti za proučavanjem ovih pojedinaca na temelju njihovog neobičnog konteksta sahrane kao i identifikacije dvije različite vrste umjetnih kranijalnih deformacija kod ove dvije jedinke."

U priopćenju za javnost koje je nedavno objavljeno u časopisu PLOS ONE, koautor Daniel Fernandes, postdoktorski suradnik na Odjelu za evolucijsku antropologiju Sveučilišta u Beču, opisuje nedavno otkriće posmrtnih ostataka tri mlada muškarca u dobi od 12 do 15 godina u grobnoj jami u Osijeku na istoku Hrvatske. (Slike ovdje.) Ono što mu je za oko palo je to da dvije od tri imaju različite vrste izduženih lubanja i činilo se da su ih namjerno spojili s glinenim posudama i mrtvim životinjama. Daljnja analiza ovih kostura iz petog stoljeća na početku otkrila je njihov tajanstveni izgled i način ukopa jer su, čini se, sva tri potekla iz široko rasprostranjenih lokacija.
Rezultati analize drevnog DNK je pokazali su da je mladić s izduženom lubanjom iz istočne Azije, vjerojatno Hun, osoba s povišenom lubanjom potječe s Bliskog istoka što sugerira da je riječ o pripadniku Alana, iranskog nomadskog naroda sarmatskoga podrijetla, a osoba s normalnom lubanjom je s područja istočne Europe.

Ron Pinhasi, voditelj laboratorija istraživanja DNA na Sveučilištu u Beču i ko-direktor studije, otkriva da je mladić s izduženom lobanjom iz istočne Azije najraniji istočnoazijski čovjek koji se može naći u Europi. To znači da takozvano razdoblje migracija - razdoblje od oko 375. do 538. godine poslije Krista, kada su zapadno Rimsko Carstvo napala germanska plemena i Huni - također su uključivali upade istočnih Azijaca. Ali zašto istočnoazijski dječak s izduženom lubanjom?

"Na temelju predstavljenih rezultata, predlažemo da vrsta umjetne kranijalne deformacije može biti vizualni pokazatelj članstva u određenoj kulturnoj skupini i da su ove skupine usko surađivale na Panonskoj nizini tijekom migracijskog razdoblja."

migracijestanovnistva

Zbog bogatih artefakata pronađenih u drugim grobnicama pojedinaca s umjetnom kranijalnom deformacijom, mnogi istraživači vjeruju da su izdužene lubanje znak plemstva. Međutim, ti hrvatski kosturi i njihovi artefakti ukazivali su na to da su bili siromašni, neuhranjeni, nomadi i da su možda bili dio zajedničke kulturne skupine, iako su bili iz različitih geografskih položaja i imali različite (ili nikakve) oblike izduženja. Što znači da su svi završili u Panonskoj nizini tijekom Velikog migracijskog razdoblja? Jesu li bili novaci koji su se htjeli istaknuti kao plemiči?

"To nas vodi da se zapitamo: je li to slučajna posebnost ili dio šireg obrasca povezanosti između ACD tipa i članstva u grupi? Vjerujemo da će nam buduće multidisciplinarne studije koje kombiniraju arheologiju, bioarheologiju, povijest, analizu stabilnih izotopa i drevnu DNK, provedene na većem uzorku skeleta iz šire regije, pomoći u odgovoru na to pitanje. "

Ah! Novo pitanje koje zahtijeva više istraživanja da bi se usporedile izdužene lubanje širom svijeta na potpuno drugačiji način. Ti arheolozi definitivno znaju sačuvati poso. Čekamo njihove buduće odgovore.

Izvori:
https://dnevnik.hr/vijesti/arheolozi-kraj-osijeka-iskopali-deformirane-lubanje---572338.html

https://mysteriousuniverse.org/2019/08/elongated-skulls-in-croatia-point-to-a-mysterious-cultural-group/

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno