Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

KOMET S MORSKOM VODOM

09 Lis 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

komet

 

Otkrili komet s vodom poput oceanske!

Astronomi su pronašli prvi komet koji sadrži vodu nalik oceanskoj, što snažno podupire teoriju da su svemirska tijela bili značajan izvor vode za 'žednu' Zemlju u prvim fazama njezina nastanka.

 

 

Velika temperatura planeta, odmah nakon njegova formiranja, dovela bi do vrlo brzog isparavanja prvotne vode i znanstvenici vjeruju da su oceani nastali oko osam milijuna godina kasnije. Pitanje je odakle je stigla voda, presudna za život na Zemlji.

Ranije analize uzoraka leda s kometa pokazale su da su oni nisu mogli donijeti više od deset posto današnjih oceana, jer kemijski 'otisci' nisu odgovarali. No, stručnjaci iz njemačkog instituta Max Planck ustanovili su da komet 103P/Hartley 2 ima isti kemijski sastav kao oceani na Zemlji.

To otkriće značajno povećava količinu vode koja je mogla stići preko kometa, sastavljanih od stijena i leda s karakterističnim 'repom' od plina i prašine. Raniji modeli pokazivali su da je najveći dio vode na Zemlju stigao putem asteroida.

U slučaju Hartleya 2, znanstvenici su koristeći se infracrvenim instrumentima otkrili da ima gotovo identičan 'D/H' kao morska voda. D/H pokazuje udio deuterija ili teškog vodika koji ima jedan dodatni neutron, u odnosu na obični vodik iz vode. (Hina)

 

preuzeto sa

http://dnevnik.hr

 

 

 


U slučaju, Hartleya 2, znanstvenici su, koristeći se, infracrvenim instrumentima

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno