Četvrtak 21 Listopad 2021

Pretraga

TRPUTAC

20 Tra 2012
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
trputac

Zdravlje i alternativna medicina

 

Trputac – Ljekovita Svojstva

Velimir Gašparić on Tra 11, 2012 • 19:43

 

Trputac je odličan prirodni lijek kod kašlja, hripavca, plućne astme, upale plućnih vrškova, pa čak i kod tuberkuloze pluća.

 

Trputac je trajna zeljasta, livadna biljka, pojavljuje se još i po poljskim međama, uz rubove putova, u jarcima i na vlažnim plodnim tlima. Neke od domaćih vrsta trpuca, koje su najrasprostranjenije, razlikuju se prema obliku lista i cvata. To su – ženski, širokolisni trputac (Plantago major L.), muški, uskolisni trputac (Plantago lanceolata L.) i srednji trputac (Plantago media L.). Ženski trputac ima široke debele listove jajastog oblika, na širokoj peteljci. Muški trputac ima uske, duguljaste listove, koji se postupno sužavaju u široku kratku peteljku. Srednji trputac ima široke i ovalne listove. Trputac je trajnica, sa svim listovima sakupljenim u prizemnoj rozeti. Listovi su glatki, široki te dugi oko 5-10 cm. Iz listova izbijaju bezlisne stabljike sa dugim cvatovima sastavljenih od sitnih cvjetova. Sve vrste trpuca su ljekovite.

Listovi trpuca se sabiru od početka svibnja do kraja kolovoza dok se biljka nalazi u cvatu i dok još nije zrelo sjeme.

Ljekovite i djelotvorne tvari

Uz glikozide, saponine i gorke tvari, biljka sadrži supstance slične taninu, šećer, eterično ulje, vrlo vrijedan klorofil, velike količine sluznih tvari (ksilin), vitamine A, C i K, željezo, kalcij, fosfornu kiselinu i sirišni enzim koji se nalazi i u želučanom soku sisavaca i ljudi. Taj sirišni enzim u zajednici s kiselinama uzrokuje grušanje mlijeka u crijevima. Na zemljištima koja sadrže cink, trputac je u stanju upijati cinkov karbonat, a s obzirom na stanište na kojem raste, trputac sadrži manje ili znatnije količine kalijevih soli i kremične kiseline.

U medicini starih Grka i Rimljana trpuci su bili  vrlo obljubljene ljekovite biljke. Plinije tvrdi da je svježi sok uskolisnog trpuca pouzdano sredstvo protiv posljedica ugriza divljih životinja i uboda škorpiona. U starogermanskoj medicini bio je trputac kao ljekovita biljka cijenjen i poznat još prije no što su Rimljani došli u Germaniju, a isto tako i u Engleskoj. Sve knjige o ljekovitom bilju srednjeg vijeka pune su hvale o obje vrste trpuca, a jedva da bi se mogao nazrijeti kraj svim oblicima liječenja trpucem, tim više što je i sadašnjost o toj ljekovitoj biljci donijela nove zanimljive zaključke. Tako je dr. Madaus dokazao da svježi sok trpuca sprečava grušanje krvi pa, dok se normalno gruša za 3 do 5 minute, dotle se krv pomiješana sa sokom od trpuca zgrušala tek nakon 24 sata.

Ljekovita svojstva i primjena

Trputac je odlično sredstvo protiv kašlja, i općenito kod ostalih plućnih i bronhijalnih bolesti. Osim toga, otkriveno je da pojedine tvari u njemu djeluju antibiotski.

Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobra za sve ljude koji su slabokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili kašljucaju, promukli su ili su izuzetno mršavi i pored obilja hrane. Pomaže i slabašnoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u razvoju.

Dobar za liječenje rana, svih vrsta-čak i otvorenih ( pa i na stopalima), ogrebotina, posjekotina, uboda osa, kod ugriza bijesnih pasa, otrovnih životinja i zmija (kod ovih posljednjih samo u nuždi ako nema liječnika)
Sa svježim listovima smrvljenim između ruku i pomiješanim s malo soli te stavljenim oko vrata, liječi se gušavost.

* Stavi li se list trputca u cipele, liječi žuljeve.
* Svaka zloćudna oteklina splasne ako se njeguje svježim smrvljenim listovima.
* Listovi pomažu čak i kod zloćudnih oboljenja žlijezda.

Trputac se najtoplije preporučuje i kod tromboze.

Čaj od trputca se pripremiti tako da se 1 do 2 čajne žličice listova  prelije s četvrtinom litre vrele vode, te se ostavi oko 15 minuta. Čaj se pije 2-3 puta na dan.

 

preuzeto sa

 

http://2012-transformacijasvijesti.com

 

 

 

 

Čaj od, trputca se, pripremiti tako, da se 1 do 2 čajne, žličice listova

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno