Ponedjeljak 25 Listopad 2021

Pretraga

OTKRIVENA NOVA PIRAMIDA U EGIPTU

05 Velj 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 


Otkrivena nova piramida u Egiptu - Edfu postao centar jedne od najstarijih građevina Egipta

Edfu u južnom Egiptu ovih dana postao je središte arheološke zajednice. Naime, u tom području je otkrivena nova stepenasta piramida stara preko 4.600 godina, te čak i po službenoj vremenskoj liniji datira prije Velike piramide, prenosi Live Science.

Trinaestometarska stepenasta piramida jedna je od sedam tzv. 'provincijskih' piramida građenih od strane faraona Hunija (2635-2610.pr.Kr.) ili Snefrua (2610-2590.pr.Kr.). Danas je građevina visoka oko pet metara zbog zuba vremena. Ovaj niz 'provincijskih' piramida seže od središta Egipta prema jugu u blizini većih prijestolnica, a odlikuju se po tome što nemaju unutarnje komore i jedine su prihvaćene od strane egiptologa kao građevine s drugačijom funkcijom od grobnica.

 

Zanimljivo je da im je svrha nepoznata. Sve piramide su dimenzija od 18.5x18.5 metara. 'Sličnosti ovih piramida su zapanjujuće i definitivno postoji zajednička slika', izjavio je Gregory Marouard, istraživač sa Sveučilišta Chicago. Osim same piramide otkriveni su i hijeroglifi na vanjskoj strani piramide što je također interesantna novost. Uz piramidu su otkrivena i dječja tijela, no to ne otkriva pravu važnost građevine.

Nalazište se inače počelo istraživati tek 2010., a piramida je do tada bila pod pijeskom. Nitko nije vjerovao kako je riječ o piramidi, već o nekakvoj zabačenoj grobnici, no daljnje istraživanje je otkrilo zanimljiva otkrića. Tri stupnja piramide izrađena su od pješčara i gline, a stil je identičan onoj Đoserovoj, odnosno prvoj - ukoliko je vjerovati službenoj povijesnoj liniji.

Spomenuti vanjski hijeroglifi sadrže svitak knjige, čovjeka u tronu, životinju s četiri noge, pticu itd. 'To su osobni i grubi natpisi i vjerojatno su posvećeni pokopima djece i beba čija se tijela nalaze ispod natpisa u podnožju piramide', smatra Marouad. Dodaje se i da je piramida napuštena za vrijeme Khufua (Keopsa) koji je preselio centar kulture u Memphis.

preneseno sa
http://www.nexus-svjetlost.com/vijesti/arheologija-i-povijest/item/722-otkrivena-nova-piramida-u-egiptu-edfu-postao-centar-jedne-od-najstarijih-gradevina-egipta


Trinaestometarska, stepenasta piramida, jedna je od sedam tzv. 'provincijskih', piramida građenih

         

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno