Srijeda 6 Prosinac 2023

Pretraga

NLO skulptura u Bratislavi

27 Lip 2019
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ako vas put nanese u Bratislavu, a očito volite tematiku, preporučam vam da obavezno pogledate skulpturu NLO-a koja se nalazi tik izvan centra grada. U ovom ću članku pokušati dočarati njezinu relativno kratku povijest, ali i neke mini misterije koje čak ni ljudima gore nisu jasne ...
Na istočnoj strani Bratislave, glavnog grada Slovačke, nalazi se veliko stambeno naselje. Sastoji se od tri uska kruga niskih zgrada iz sovjetske ere, kako po starosti tako i po dizajnu. U samom središtu naselja nalazi se park - koji skriva NLO.

MG 7686re

MG 7687re

MG 7685re

Medzijarkami
Područje se zove Medzijarky, a sagrađeno je sredinom 1970-ih kada je Slovačka bila još uvijek Čehoslovačka, a cijela Čehoslovačka bila je dio sovjetskog bloka. Skulptura NLO-a u njezinu središtu podignuta je u vrijeme najveće gradnje, a izradio ju je lokalni umjetnik Juraj Hovorka. Dimenzije su - 5 metara visoko i skoro 10-ak metara široko - toliko velik da su djeca u početku mogla puzati unutra i igrati se Star Treka (ako je čehoslovačka TV imala Star Trek).
Poznat i školovan kipar, Hovorka je zapravo i živio u jednoj od Medzijarky kula. Njegov rad je težio onome što bi se moglo nazvati "monumentalnim realizmom" sovjetskog saveza, koji bi također mogao opisati njegov NLO - "realizam" za tuđinskim svemirskim brodom koji on jest. Kako je došao na ideju nisam uspio saznati i tko mu je za to dao odobrenje. Ova skulptura je rađena za vrijeme najjače represije Sovjetskog aparata, iako smo dosta pisali o Sovjetskim NLO susretima u predhodnim člancima, svi su oni bili vrhunske tajne koje su samo rijetki u KGB-u znali, pa me čudi od kud Havorki hrabrost ili ideja ili odobrenje da napravi ovako nešto impozantno, čak i za današnje vrijeme. Toga ni u Yugi nije bilo, a ona je bila puno blaža u odnosu na Sovjetsku diktaturu tog vremena. A bogme NLO-i nisu bili bauk u Yugi, ali nema nigdje spomenika, barem koliko je meni poznato, ako griješim ispravite me u komentarima.

Ime Medzijarky prevodi se ugrubo sa slovačkog kao "između rovova", a susjedstvo je izgrađeno kako smo več napomenuli u razdoblju komunističke vladavine nad zajedničkom državom. Godine koje su uslijedile nakon podjele zemlje napravile su svoje i ovaj projekt je počeo lagano propadati i bio je podosta zanemaren, kao i svi spomenici iz sovjetske ere. Naposljetku su napravljeni planovi za revitalizaciju i obnovu stambenih objekata, a grad je želio uzeti skulpturu. No, susjedi su stali u obrani svog svemirskog broda i uspješno lobirali da ga zadrže u svom parku.

Pazite sad ovo, činjenica koja će neupučene izuti iz cipela(figurativno). Medžijarkijev NLO zapravo je drugi najpoznatiji NLO u Bratislavi! Da ima još jedan :)
Postoji onaj koji se nalazi iznad mosta preko Dunava samom centru grada, i postao je neka vrsta simbola grada. Iznad vode se uzdiže 27 katova i na njemu se nalazi restoran s pogledom prema nebu. NLO restoran je puno više poznat, ali ovaj, iako više ne dopušta "ljudskoj" djeci unutra, izgleda više kao prava stvar.

Stones 4

Par informacija prije nego što se zaputite u potragu
Bratislava je glavni grad Slovačke i nalazi se na krajnjem zapadu uz rijeku Dunav, blizu granica Austrije i Mađarske. NLO se nalazi u parku Medzijarky, koji je okružen niskim stambenim zgradama i trgovinama. To je oko 6 km istočno od centra grada!

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno