Utorak 5 Prosinac 2023

Pretraga

Znanstvenici traže od javnosti kako odgovoriti na poruke vanzemaljaca

06 Srp 2019
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

I evo nas - očekujemo da naši znanstvenici rade na pronalaženju vanzemaljaca i razvijanju načina za komunikaciju sa njima. No, ispostavilo se da ne rade previše dobro ovaj drugi dio zadatka ... u stvari, traže od javnosti da im pomogne u pronalaženju stvari što će reći ako upoznaju vanzemaljce ili dobiju vjerodostojan signal "pošaljite nam više informacija" s drugog planeta. Što znamo? Ne možemo se čak ni nositi sa spamerskim telefonskim pozivima ili neznancima na ulaznim vratima, a kako onda tek sa izvanzemaljcima!?

firstcontact

"Ako ikad otkrijemo signal izvanzemaljske inteligencije, hoćete li:
- ne brinuti mnogo o tome
- samo pratiti vijesti
- komentirati ili raspravljati na društvenim mrežama o ovoj temi"

To je jedno od pitanja u upitniku "Poruka iz daleka" koji su sastavili Britanska Seti Research Network (UKSRN) i Berkeley SETI Istraživački centar za ljetnu izložbu znanosti u Kraljevskom društvu. Martin Dominik, astronom sa Sveučilišta St. Andrews, izjavio je za The Guardian:
"U međunarodnom pravu nema apsolutno nikakvog propisanog postupka ili procedure o tome kako odgovoriti na signal izvanzemaljske civilizacije. Želimo čuti stavove ljudi. Posljedice kontakta pogađaju sve ljude, cjelokupnu civilizaciju, a ne samo znanstvenike."

Stvarno? Mi smo ljudi koji se ne mogu složiti o klimatskim promjenama, Brexitu i čitavom nizu drugih važnih stvari koje ubiti i nisu toliko važne u usporedbi sa prvim kontaktom i što reći vanzemaljcima kad nas nazovu ili se pojave nenajavljeno. Ako ste ikada gledali film - "Dan neovisnosti" - onda znate da nismo dobri u radu s posjetiteljima. Ali tose odnosi samo na originalni film, dvojku ako niste gledali, preklinjem vas da ni ne pogledate. Još ne spavam mirno, a samo sam htio vidjeti zašto Will Smith nije htio glumiti u nastavku, to je kao Top Gun bez Tom Cruisea. No valjda kad je otvorio prvu stranicu scenarija, dobio je težak proljev i zahvalio se ljudima koji su ga kontaktirali ...

alienanntena

Drugi dio upitnika pita slijedeće:
"Što biste smatrali vjerodostojnim izvorom?
- glavne, režimske vijesti
- izravne citate znanstvenih stručnjaka
- službene izjave vlade
- sve ostale izvore"

Znači ni tu nas nema, mi trabunjamo desetlječima o ovoj jedinstvenoj, unikatnoj temi i stavljeni smo pod "ostalo", pa mamicu vam vašu ... Svi bi pobrali vrhnje, ali neka, samo vi objavite da ste ih pronašli, oprostiti ćemo vam prvi put :)

Pazite sad treći dio upitnika:
"Ako otkrijemo jednostavan život, a ne signal izvanzemaljske civilizacije, da li bi vam to bilo
- manje zanimljivo
- jednako zanimljivo
- zanimljivije"

Ozbiljno? Već zar več stvarno znate odgovor na to. Ako ih možemo pobijediti, onda i hoćemo. Ako ih možemo pojesti, htjet ćemo. Ako od toga možemo zaraditi, onda će to odraditi elita, kao i do sada. Ako od njih možemo dobiti napredno oružje, htjet ćemo. Netko će uvijek biti "zainteresiran" - to samo ovisi o njihovoj motivaciji. Problem je u tome što svatko ima drugačiji interes - koji postaje još strašniji na međunarodnoj razini. Kada su se posljednji put svi svjetski lideri dogovorili o nečemu, bilo čemu, a kamoli donijeli obvezujući zakon o tome?

"Što biste im mogli reći o našem postojanju?
Što znači biti čovjek?"

Posljednja dva pitanja su iz uvoda u upitnik. Možda ovi SETI istraživači već znaju odgovor na njih - oni samo žele neke čvrste dokaze koji će uvjeriti višu skupinu da smo previše sjebani da bismo se nosili sa vanzemaljcima i možda, unatoč nedavnim zahtjevima za potpunim otkrivanjem, trebamo čvrst i jedinstven plan za rješavanje prvog kontakta.

setianntena

Još jedna završna misao. Stavljamo li kola ispred konja ili u ovom slučaju robota? Nedavna studija podataka od 1300 najbližih zvijezda nije pronašla nikakve znakove života. Možda bismo trebali početi raditi na nekim drugim hitnijim projektima pa da prva stvar koju kažemo vanzemaljcima nije:
"Molim vas, oprostite nam na neredu."

Izvori:

https://mysteriousuniverse.org

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno