Utorak 5 Prosinac 2023

Pretraga

Novi ponavljajući radio signali dolaze nam iz bliske galaksije!

17 Kol 2019
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Brzi radio izboji - oni tajanstveni kratki, ali snažni signali iz drugih galaksija - su prilično rijetki. Dok neki tvrde da su to signali vanzemaljskih civilizacija, drugi sumnjaju u tu teoriju jer su se samo dvije od dosad otkrivenih desetaka takvih signala ponovili s istog mjesta. Ta je teorija možda upravo dobila neku prijeko potrebnu vjerodostojnost otkrićem osam različitih ponavljajućih signala, s jednim izvorom koji dolazi iz obližnje galaksije. Možemo li reči: "To su vanzemaljci!" Sada?

„Definitivno postoji razlika između izvora, pri čemu su neki mnogo produktivniji od drugih. Iz FRB 121102 smo već znali da se rafali mogu vrlo skupiti i biti izuzetno jaki/koncentrirani: ponekad se izvor ne raspada satima i satima, a zatim iznenada dobijete višestruke snimke u kratkom vremenu. Istu smo stvar sada primijetili i za FRB 180916.J0158 + 65, za koji u ovom radu prijavljujemo deset eksplozija. "

radioteleskop1

Fizičar Ziggy Pleunis (najizgledniji kandidat za nagradu „Najbolje astronomsko ime“) sa Sveučilišta McGill, koautor je izvještaja prihvaćenog u Astrophysical Journal Letters najavljujući otkrivanje osam ponavljajućih signala brzog praska (FRB) pomoću kanadskog Mapiranja inteziteta vodika Eksperimentalnim teleskopom (CHIME). CHIME je optimiziran za pronalaženje FRB-a pretraživanjem širokog dijela neba za niži raspon frekvencija od većine radio-teleskopa. U intervjuu za ScienceAlert, Pleunis je objasnio da su se neki od tih FRB-a ponovili samo jednom dok je jedan bljesnuo 10 puta. Budući da su intervali između ponavljanja FRB-a toliko varirali u dužini, neki astronomi sumnjaju da se svi FRB-ovii na kraju ponavljaju.

Još jedno zanimljivo opažanje ovih novih FRB-a je da njihove valne frekvencije vremenom postaju ravnomjerno niže - što se na papiru naziva „silaznim frekvencijskim padom“. Iako ovo može biti znak da sve što stvara signal nestaje, istraživači nisu spremni da ih nazovemo pozivima upomoć izumiruće civilizacije. Polarizacija jednog od signala pokazala je da dolazi iz ekstremnog magnetskog okruženja - najvjerojatnije crne rupe ili neutronske zvijezde. Napokon, signali FRB-a varirali su u njihovoj disperziji. Kao što se i očekivalo, visoko raštrkani signal upućuje na to da je prešao veliku udaljenost. Jedan od tih osam FRB-a imao je najnižu stopu disperzije ikad otkrivenu, što znači da se može nalaziti vrlo blizu naše galaksije - naravno, astronomski gledano.

radioteleskop2

„Mislim da će (i nadam se!) Rad potaknuti ostale astronome da upere svoje teleskope tim novootkrivenim izvorima. Zatim, ovdje se nalazi puno informacija za graditelje modela s kojima rade. Mislim da će im to pomoći da shvate što stvara ponavljajuće FRB. Isto tako, mislim da će naši nalazi utjecati na strategiju pretraživanja drugih timova koji pokušavaju otkriti ponavljajuće FRB-ove. "

dr.Pleunis i veliki tim astronoma koji su bili koautori ovog izvještaja očito su uzbuđeni zbog njihovog najnovijeg otkrića. Zajedno s nedavnom najavom razvoja AI FRB sustava za otkrivanje, mogli bismo vrlo brzo čuti za puno više takvih signala… i nadamo se da ćemo moći otriti više o njihovom podrijetlu.

To su VANZEMALJSKI signali!!! (barem se nadamo!!!!)

 

Večinski izvor

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno