Utorak 25 Siječanj 2022

Pretraga

PROČITAJTE

06 Srp 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
  ScreenShot017

NIALL FERGUSON

Hrvatice i Hrvati, nemojte žuriti na zabavu zvanu Europska unija!

 

- Hrvatska će ući u EU prekasno, to je kao da dolazite na tulum u tri ujutro kada se gosti već razilaze. Nemojte žuriti na ovu zabavu i budite oprezni. Pazite u koju sobu ćete ući. Bolje je ostati izvan zone eura, pokazala je dosadašnja praksa, poručio je sinoć Niall Ferguson, profesor povijesti i poslovnog upravljanja na Sveučilištu Harvard, koji je gostovao na petoj obljetnici Lukšićevih stipendija za Hrvatsku.

- Zapad nakon više od pola tisućljeća dominacije gubi utrku protiv Istoka. Oni koji ne žele povjerovati vrlo jasnim pokazateljima o rastu dalekoistočnih zemalja ne mogu se zapravo pomiriti s time da se ovaj pad Zapada događa upravo u njihovo doba. Financijske krize na Zapadu oduvijek su bile njegov kroničan problem. Zbog njih dolazi do političkih nestabilnosti, a najvažnije odluke na svijetu u sljedećih 10 do 20 godina donosit će se u Aziji – ne drugdje. Vrijeme u kojem smo mogli pretpostavljati da će Zapad nastaviti dominirati sada je završeno i nalazi se iza nas, rekao je Ferguson a prenosi T portal.

Zemlje Dalekoga istoka svladale su glavne kompetencije kojima se dosad služio Zapad u izgradnji svoje dominacije, kao što su konkurentno tržište, znanost, prava vlasništva, medicina, potrošačko društvo i radna etika.

- Oni su samo downloadali naše killer aplikacije, žali se Ferguson. Zapadne sile uspješno su primjenjivale iste kompetencije, temeljeći na njima svoj razvoj tijekom više od pet stotina godina. No danas su azijske zemlje te koje bolje otključavaju svoje potencijale.

Europskom unijom Ferguson nimalo nije impresioniran: jedanaest članica Unije (s Hrvatskom dvanaest) ima broj stanovnika manji od šest milijuna, nasuprot tome u Kini je jedanaest gradova s populacijom iznad šest milijuna. Iako političari to opovrgavaju, on upozorava na dezintegraciju EU-a, potkrepljujući je nizom grafova u kojima Njemačka 'pobjeđuje' ostatak EU-a.Autor

D.G.

Preuzeto sa

www.dnevno.hrhrvatska,ce,uci,u EU,prekasnoO autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno