Petak 23 Veljača 2024

Pretraga

Nova saznanja

IPAK NAS NETKO ČUVA?

21 Ožu 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 sunce popizdilo 

OPASNOST IZ SVEMIRA

PODIVLJALA SUNČEVA OLUJA Bili smo na korak do kraja civilizacije, a nitko nas nije upozorio
LOS ANGELES - Podivljali Sunčevi izboji za dlaku su promašili Zemlju prije dvije godine, jučer su objavili znanstvenici sa sveučilišta Berkeley.

 

Izboj bi izazvao kaos u Zemljinom magnetnom polju, i bio bi jak poput udara 1859. godine, kada je najveća Sunčeva magnetna oluja do sada pogodila Zemlju.

- Da je sunčeva oluja pogodila Zemlju, bilo bi poput velikog udara 1859. godine, ali bi njen utjecaj danas, s našim modernim tehnologijama, bio zastrašujuć, rekla je fizičarka sa sveučilišta Berkeley Janet Luhmann.

Dok je magnetna oluja 1859. godine samo onesposobila telegrafski sustav, u današnje vrijeme identična oluja uništila bi mreže napajanja, dalekovode, komunikacijske uređaje... procjenjuje se da bi ukupna šteta po globalnu ekonomiju bila veća od 2,6 bilijuna dolara.

Sunčeve oluja, koronalni izbačaj mase, krenula je sa sunca 23. srpnja 2012., i izravno bi pogodila Zemlju da je krenula samo tjedan dana ranije.

Nosila je južno orijenirano magnetno polje koje bi se sudarilo sa sjevernim magnetnim poljem Zemlje, a posljedice sudara bile bi nasilne fluktuacije u električnim vodičima, koje bi uništile i zapalile transformatore.

Magnetno polje također bi ometalo GPS sustave, i uzrokovalo ozbiljne probleme u zračnoj i pomorskoj navigaciji.

Sam događaj zabilježila je NASA-ina STEREO A letjelica, a istraživanje o izboju objavljeno je u utorak u znanstvenom časopisu Nature Communications.

preneseno sa
http://www.jutarnji.hr/podivljala-sunceva-oluja-bili-smo-na-korak-do-kraja-civilizacije--a-nitko-nas-nije-upozorio/1175430/

Nosila je, južno orijenirano, magnetno polje, koje bi se, sudarilo sa ,sjevernim magnetnim

      

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno