Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

Nova saznanja

Otkrili svemirsko tijelo veliko poput galaksije!

24 Tra 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
svemisko_tijelo

Od Zemlje je udaljeno 55.000 svjetlosnih godina, izgledom podsjeća na mjehur, navodno je u plinovitom stanju i veliko je poput jednog cijelog zviježđa.

PASADENA - Skupina američkih astronoma izvijestila je kako je otkrila nepoznato svemirsko tijelo divovskih razmjera, koje ih izgledom podsjeća na mjehur. Kažu da vjeruju kako je u plinovitom stanju te da bi se moglo raditi o nekom prastarom zviježđu. Uz pomoć teleskopa znanstvenici su izračunali da svemirsko tijelo koje su nazvali Himiko, po legendarnoj i misterioznoj japanskoj carici, ima veličinu današnjeg zviježđa, unatoč tomu što je postojalo kad je svemir bio star tek 800 milijuna godina, a otprije je poznato kako se Veliki prasak dogodio prije 13,7 milijardi godina.

Himiko je od Zemlje udaljen 55.000 svjetlosnih godina, no unatoč odličnim teleskopima i njihovim velikim mogućnostima astronomi još uvijek nisu uspjeli precizno otkriti o čemu je točno riječ. Sigurni su da je riječ o nečemu što nikada prije nisu vidjeli.

Rezultati istraživanja što ih je vodio astronom iz kalifornijskog Carnegie Observatories u Pasadeni, Masami Ouchi, bit će objavljeni 10. svibnja u stručnome časopisu Astrophysical Journal.

Znanstvenike najviše fascinira veličina toga svemirskog tijela - ono je po njihovoj procjeni veliko poput mliječne staze i ima oblik diska, a prema dosadašnjim spoznajama, u vrijeme iz kojega datira u svemiru nije bilo tako velikoga tijela.

Nagađaju kako je riječ o golemoj kugli ioniziranog plina čija je energija proizvela isto tako veliku crnu rupu ili je riječ o posljedicama sudara dvaju velikih zviježđa. Postoji i hipoteza po kojoj je riječ o jednom divovskom zviježđu čija masa odgovara masi 40 milijardi naših Sunca.

Izvor: www.rtl.hr

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno