Petak 15 Listopad 2021

Pretraga

Nova saznanja

Otkrivena još jedna 'nova Zemlja'

17 Ruj 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
novi, svijetovi, star, trekEuropski astronomi su prvi put izvan Sunčevog sustava pronašli planet sastavljen od stijena, ali s prosječnom temperaturom od 2000 Celzijevih stupnjeva prevruć je za život.
U okviru potrage za svemirskim tijelima izvan Sunčevog sustava na kojima bi se mogao razviti život, znanstvenici su do sada pronašli više od 300 planeta, ali svi su oni plinoviti divovi poput Jupitera i do sada nije bilo dokaza o postojanju stjenovitih planeta poput Zemlje. Tim europskih astronoma objavio je na znanstvenoj konferenciji u Barceloni da ima dokaze o postojanju planeta koji ima čvrstu površinu.
Planet CoRoT-7b otkriven je prošle godine, a europski su znanstvenici u više navrata mjerili njegovu gustoću kako bi dokazali da je stjenovit.

Ovaj planet je najsličniji Zemlji zbog svoje čvrste strukture, ali ima jednu manu – prevruć je. "Vruć je, zovu ga planet lave", rekao je jedan od otkrivača Artie Hartzes, direktor opservatorija Thuringer u Njemačkoj.

Naime, CoRoT-7b ima površinsku temperaturu višu od 2000 Celzijevih, što je previše za razvoj života. Oko svoje se zvijezde okrene za samo 20 sati, dok Merkur, kao najbliži našem Suncu, završi svoje putovanje za 88 dana.

Veličina mu je vrlo slična Zemljinoj, promjer mu je 1,5 puta veći od Zemljinog i pet je puta masivniji.

Osim CoRoT-7b, astronomi su u istom sustavu otkrili još jednu "super Zemlju".

Znanstvenici smatraju da otkriće stjenovitog planeta, koji kruži tako blizu svoje zvijezde, daje nadu kako bi se nešto slično tome moglo naći dalje u svemiru, s pogodnijim uvjetima za život.

"Dokazi o tome da živimo u napučen svemiru postaju sve uvjerljiviji", zaključio je Alan Boss, stručnjak s Instituta Carnegie.

Prošle su godine znanstvenici iz Toronta objavili kako su otkrili stjenoviti ekstrasolarni planet, no njegova gustoća nije dokazana.
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno