Subota 16 Listopad 2021

Pretraga

Nova saznanja

'Božja čestica' iz budućnosti sabotira LHC u sadašnjosti?

12 Stu 2009
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

lhc, generator, sudara, cestica Neki fizičari vjeruju da se 'Higgsov bozon', kojeg se znanstvenici nadaju dobiti iz eksperimenta s LHC-om, mogao vratiti kroz vrijeme i zaustaviti sudarač prije nego ga načini.
LHC (Foto: Reuters)
'Higgsov bozon', prema riječima znanstvenika mogao je putovati kroz vrijeme

Više od godinu dana nakon prvog pokretanja velikog hadronskog sudarača čestica, LHC-a, najvećeg i najskupljeg eksperimenta na svijetu, on će ponovno biti pokrenut. U prosincu, ako sve prođe dobro, veliki magneti ponovno će ispucavati trilijune čestica koji će tunelom proći 11,245 puta u sekundi, odnosno 99,99 posto brzine svjetlosti. Tada će biti vrijeme za testiranje jedne od najbizarnijih teorija u znanosti – da proizvod LHC-a iz budućnost sabotira LHC iz sadašnjosti. Prema pisanju New York Timesa, neki fizičari sugerirali su da se 'Higgsov bozon' mogao vratiti kroz vrijeme i zaustaviti sudarač prije nego ga načini, poput vremenskog putnika koji se vraća u prošlost kako bi ubio svog djeda. Holger Bech Nielsen s Instituta Niels Bohr u Kopenhagenu i Masao Ninomiya s Instituta Yukawa u Kyotu, sastavili su ovu ideju u nekoliko izvješća još u proljeću prošle godine.

Prema takozvanom Standardnom modelu koji upravlja gotovo svom fizikom, Higgs je odgovorna da prožme druge čestice masom. 'Naše je predviđanje da će svi strojevi koji proizvode Higgs biti loše sreće', rekao je dr. Nielsen. Znanstvenici u CERN-u pomoću LHC-a bave se konceptima zahvaljujući kojima je i sve počelo, poput 'tamne materije', 'tamne energije' i 'Higgsovim bozonom', hipotetske elementarne čestice za koju se drži da je ključ misterije o tome kako je materija dobila masu.

Ta je čestica jedini još neotkriveni sastojak tzv. Standardnog modela elementarnih čestica. Njezin utjecaj iz budućnosti mogao bi objasniti zašto je Superudarač proizveden u SAD-u, koji je također dizajniran za pronalaženje Higgsa, otkazan 1993. godine nakon što su u njega utrošene milijarde dolara. I dok je paradoks da se vratite u prošlost kako biste ubili svog djeda, fizičari se slažu da nema paradoksa u tome da se vratite u prošlost i spasite svog djeda od toga da na njega naleti autobus. U slučaju Higgsa i sudarača, to bi, prema mišljenju Nielsena i Ninomiye bilo kao da se netko vraća u prošlost kako bi spriječio da na svemir naleti autobus. Jedino nije jasno zašto bi Higgs bio katastrofa, jer da je to poznato, najvjerojatnije ga ne bi pokušali proizvesti.

'Smak svijeta' ponovno se bliži, a ima i konkurenciju

Veliki hadronski sudarač čestica (LHC) ponovno će biti pokrenut nakon dugih popravaka otkako se pokvario krajem prošle godine, a s njegovim pokretanjem, nastavlja se i utrka za pronalaskom takozvane 'božje čestice'.

No, otkako se četiri milijarde funti vrijedan LHC pokvario, pojavila se i konkurencija u Fermilabu u američkoj saveznoj državi Illinois, ali doduše u slabijoj verziji od samog LHC-a. S tim saznanjem, kao i sa činjenicom da su konkurentski znanstvenici nekoliko koraka bliže 'božjoj čestici', u CERN-u su odlučili stisnuti gas do daske i nakon što pokrenu sudarač čestica, neće ga zaustavljati do kraja godine, ne bi li se u istraživanju približili Amerikancima.

>> Umjesto da stvori 'crnu rupu', akcelerator se pokvario

No, osim dodatnih sati rada, ta će činjenica opteretiti budžet čitavog projekta za dodatnih 13 milijuna funti. 'Riskirat ćemo i pustiti ga u pogon bez zaustavljanja. To znači ako nam raspored za ovu godinu zaostane tjedan ili dva do kraja godine, da to neće predstavljati ništa strašno. Problem je u tome, što dosad takav način rada bio nezamisliv', kazao velški znanstvenik, dr. Lyn Evans.

Pripreme za start

LHC je projekt kojeg je izgradila Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) i nalazi se ispod francusko-švicarske granice, blizu njihovog sjedišta u Ženevi, na dubinama koje variraju od 60 metara ispod zemlje, pa sve do preko 250 metara ispod zemlje. Cilj eksperimenta jest rekonstruirati uvijete koji su postojali samo djelić sekunde nakon Velikog praska, odnosno rođenja svemira te na taj način pronaći ključne dokaze o tome kako je nastao život. Trenutno se pogon LHC-a nalazi u pripremi za ponovni start, jer su popravci završeni, a prva zraka kroz njegov 27 kilometara dugačak prsten, biti će puštena krajem rujna. 'Želim Fermilabu puno sreće, imat će težak posao ispred sebe', zaključio je Evans.

Strah od mikro 'crnih rupa'

Inače, podsjetimo, eksperiment u CERN-u kod nekih je znanstvenika izazvao bojazan. Tvrdili su da bi tijekom rekonstrukcije uvjeta najranijeg svemira u tunelu mogao nastati niz malenih crnih rupa, čega bi posljedice bile nesagledive. S, druge strane, stručnjaci uključeni u projekt tvrdili su da takve crne rupe, ako i nastanu, naprosto ne mogu opstati te bi ubrzo nestale te su isključili mogućnost njihovog rasta i potencijalne opasnosti za planet.


 

 

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno