Petak 15 Listopad 2021
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Pretraga

Znanstveni radovi

Higgsova čestica

13 Ožu 2009
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Higgsova čestica
Projekt s hadronskim sudaračem neki uspoređuju s Kolumbovim putovanjem u neotkrivene zemlje Novog svijeta. Fizičari isto kao Kolumbo imaju predođbu o nepoznatoj zemlji, ali ne znaju točno gdje leži, koliko je daleko, a nisu ni sasvim sigurni jesu li njihove ideje o njoj možda pogrešne.
kliknite na read more...
Poput prvih otoka na pučini koji najavljuju novi kontinent, fizičari očekuju da će se tako i na zemljovidu fizike pojaviti Higgsova čestica. Bez te čestice ostaje jedino nepotpuni standardni model prema kojem je tvar građena od preglednog skupa elementarnih građevnih blokova i sila. Model je doduše uspješno položio razne provjere. Eksperiment se s teorijskim pretpostavkama nerijetko podudara sve do znamenke daleko iza decimalnog zareza. Iako u dotjeranoj misaonoj konstrukciji nešto ipak ostaje sve vrijeme predmetom spekulacije – mehanizam koji objašnjava otkud tvati masa.

Masa se brine za to da su građevni elementi atomske jezgre, kvarkovi, i elektroni koji oblijeću jezgru tromi. Stoga je potrebno uložiti energiju kako bi se kamen, auto ili naše tijelo pomaknuli. „Higgs“je u ovom trenutku najbolje objašnjenje za te fenomene. Kako si najlakše predočiti Higgsovui česticu? Fizičari je opisuju apstraktnim pojmom polja, zbog čega se prema njoj i odnose slično kao na primjer prema elektromagnetskom polju iz kojeg nastaju privlačne sile između električnih naboja. Prema tom konceptu, polje se proteže u svakom trenutku svuda u čitavom prostoru.

Zbog čega fizičari govore o Higgsovoj čestici? Čestica nije ništa drugo nego maleno područje polja u kojem je koncentrirana velika količina energije. Higgsova čestica prema tome bi predstavljela maksimalnu vrijednost energije u Higgsovu polju.

No kako to polje daje tvari njihovu masu? Slikovito, ako čovjek trči kroz blato, ono mu se lijepi za cipele i s vremenom cipele postaju sve teže pa koče trkača. Blato je ovdje metafora za Higgsovo polje. Različite čestice u Ellisovoj metafori imaju različite mase jer neke od njih – poput kvarka – nose teške vojničke čizme na koje se lijepi više zemlje nego na lagane atletičarske cipele elektrona.

No, postoji nedostatak kod Higgsove teorije – ona naime ne objašnjava što čestice navodi da „nose različite cipele“. Potrebno je uključiti LHC.

No, neće fizičari kroz detektor ugledati leteću česticu koja će mahati zastavicom „Bok, ja sam Higgs!“. Vidjet će samo ostatke raspada i neće se znati o kojim je česticama riječ, jer se Higgsova čestica cijepa na različite načine, ovisno o masi koju posjeduje.

Slijede precizna mjerenja, a dokaz postojanja čestice bio bi istinski trijumf, iako neće fizičari stati na tome. Fizičari se nadaju i drugim nepoznatim česticama i silama koje bi ih mogle bitno približiti sveobuhvatnoj teoriji svijeta. Očekivanja od superubrzivača izuzetno su velika.

Pomisao da bi lov na čestice mogao završiti bez ama baš ikakvog rezultata, fizičarima ne pada na pamet. Nešto će se dogoditi.Dunja Kovačić

IZVOR:

http://www.odisej.biz


Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno