Ponedjeljak 25 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

ZIMA ZIMA

03 Svi 2012
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
ScreenShot015

Znanstvenici zamjetili promjene na suncu: Malo ledeno doba vrlo izvjesno

Čini se kako nam Sunce sprema još iznenađenja. I to već od ovog mjeseca. Japanska internetska stranica Asahi Shimbun je izvijestila kako bi Sunce uskoro moglo imati četiri magnetna pola, piše Dnevnik.hr.

 

Tako smatraju znanstvenici japanskog Nacionalnog astronomskog opservatorija i Riken zaklade za istraživanja. To bi, kažu, moglo dovesti do puno nižih temperatura na Zemlji i to počevši od svibnja 2012. godine.

Dužnosnici opservatorija su izvijestili da je aktivnost Sunčevih pjega u drugoj polovici 17. stoljeća izazvala 70-godišnje hladno razdoblje u kojem se rijeka Temza u Londonu u potpunosti zamrznula, a trešnje u Kyotu su cvjetale puno kasnije nego inače. U tom razdoblju, poznatijem pod Malo ledeno doba, dogodio se Maunderov minimum kada je broj Sunčevih pjega bio izuzetno malen. U periodu Maunderova minimuma temperature su bile oko 2,5 stupnja niže nego u drugoj polovici 20. stoljeća.

Japanska studija je pokazala da je trend trenutne aktivnosti Sunčevih pjega vrlo sličan zapisima iz tog razdoblja. Znanstvenici su otkrili znakove neobičnih magnetskih promjena na Suncu. U normalnim okolnostima Sunčeva magnetska polja uglavnom mijenjaju mjesta svakih 11 godina. 2011. godine Sunčevo sjeverni magnetni pol se sa sjeverne hemisfere prebacio na jug.

I dok se predviđalo da će se iduća zamjena polova dogoditi u svibnju 2013. godine satelit za solarna promatranja Hinode je otkrio da je Sunčev sjeverni pol počeo s okretanjem godinu dana ranije nego se očekivalo. Za sada nema vidljivih promjena na južnom polu.

Ako se taj trend nastavi Sjeverni će pol završiti s okretanjem još ovog mjeseca, ali će na Suncu stvoriti četveropolnu magnetsku strukturu, što znači da će se stvoriti dva nova pola u blizini Sunčeva ekvatora. (M.B.)

 

preuzeto sa

http://www.hrsvijet.net/

 

 

 

 

 

dok se, predviđalo, da će se, iduća zamjena, polova dogoditi

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno