Petak 15 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

SUNCE OPET DIVLJA.ZAŠTO?

10 Svi 2012
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
ludo_sunce

VIDLJIVA GOLIM OKOM
Monstruozna Sunčeva pjega prijeti Zemlji!

Na Suncu se od prošlog vikenda može vidjeti golema pjega koja bi u narednim danima prema Zemlji mogla lansirati oluju najsnažnije kategorije, upozoravaju znanstvenici
AR 1476 zapravo je skupina od četiri pjege koje se protežu u dužini od gotovo 100.000 km – čak 11 puta većoj od promjera Zemlje. Budući da je tako velika, može se vidjeti golim okom bez teleskopa, međutim stručnjaci ističu da se NIKAKO ne smije promatrati bez zaštitnih filtara jer njegove snažne zrake mogu izazvati sljepilo.

'Čak i kada je prekriveno maglom ili oblacima, Sunce može oštetiti vid. Promatranje kroz optička pomagala bez filtara još je opasnije. Ako ga želite fotografirati, za traženje koristite LCD ekran svoje kamere', ističu znanstvenici iz agencije Spaceweather.

NASA je u aktivnom području u utorak zabilježila dva izbačaja koronalne mase koji su kasno u srijedu stigli do Zemlje. Ove su oluje bile umjerene kategorije M, tako da nisu izazvale nikakve smetnje u komunikacijama, ali je njihovo djelovanje u polarnim područjima stvorilo lijepe aurore. No prema najavama Spaceweathera, magnetsko polje AR 1476 ima energiju koja bi mogla izazvati erupcije najveće snage kategorije X

Prema posljednjim informacijama, s rotacijom Sunca pjega je upravo došla u položaj u kojem je okrenuta izravno prema Zemlji. Aktivnosti Sunca u posljednje su vrijeme u fazi jačanja, a maksimum bi trebale dosegnuti početkom 2013. godine.

Razvoj ovog aktivnog područja sa zanimanjem prate i naši astronomi s opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta u Zagrebu. Na njihovom filmu dolje možete vidjeti više Sunčevih bljeskova, među kojima su dva osobito snažna - prvi oko 12.30 h te drugi oko 14.10 h.

Naš stručnjak za Sunce, dr. sc. Bojan Vršnak kaže da prijelaz pjege preko diska traje oko 13 dana. 'Dakle, još uvijek postoji velika vjerojatnost za snažne erupcije. Osobito na to ukazuju složenost i dinamika aktivnog područja', rekao je dr. Vršnak i dodao: 'Na našim snimkama uočava se snažan pritok magnetskog polja koji unosi velike količine energije u magnetske strukture u Sunčevoj atmosferi i dovodi do nestabilnosti sustava te erupcija. Područja koja zasvijetle na filmu su bljeskovi Sunca, pjege su tamne, a izbačaji, odnosno prominencije vide se kao tamne strukture koje prskaju. Na snimci je vidljiv i utjecaj atmosfere na opažanja.'

autor
: Nenad Jarić Dauenhauer
preuzeto sa
http://www.tportal.hr

Naš, stručnjak, za Sunce, dr. sc. Bojan, Vršnak kaže
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno