Petak 15 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

SVEMIR,POČETAK

22 Ožu 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

svemir početak 

KRATKA POVIJEST SVEMIRA
Senzacionalno otkriće kozmologa u jednoj slici

Američki su znanstvenici u ponedjeljak objavili otkriće gravitacijskih valova koji su nastali u prvim trenucima nakon velikog praska, kada se svemir u procesu poznatom kao inflacija brzinama većim od svjetlosti proširio od infinitezimalno malenih kvantnih fluktuacija do makroskopskih razmje

 

Minijaturna mreškanja u prostorvremenu izravno su potvrdila posljednje predviđanje opće teorije relativnosti Alberta Einsteina iz 1916. godine. No posebno je važno to što bi otkriće moglo biti ključan korak u novoj fizici jer bi moglo dovesti do objedinjenja kvantne teorije i teorije relativnosti, kao i do stvaranja jedinstvene teorije svega koja bi objedinila sve poznate sile u svemiru. To je 'sveti gral' za kojim znanstvenici tragaju već desetljećima.

Jeku velikog praska snimio je teleskop Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization 2 (Bicep2) s Južnog pola jer je ondje zrak najčišći i najsuši. Njezini tragovi otkriveni su u tzv. kozmičkom mikrovalnom pozadinskom zračenju (CMB), odsjaju velikog praska. Kada se svemir nakon velikog praska ubrzano širio, vibracije su stvorile gravitacijske valove, odnosno mreškanje u prostorvremenu. Kako se širio, razvukao je inače minijaturne valove do mikrovalnih dužina koje danas uređaji mogu snimati. Uz to ostavio je specifične tragove nalik na petlje u polarizaciji zračenja CMB-a. Upravo ove kovrče predstavljaju izravan dokaz da je teorija o širenju svemira inflacijom postavljena 90-ih godina prošlog stoljeća točna.

Ako se rezultati novog istraživanja potvrde u drugim eksperimentima, otkriće bi autorima trebalo osigurati Nobelovu nagradu. Prva potvrda trebala bi stići sa satelita Planck Europske svemirske agencije koji traži slične signale.

U vrijeme kada su nastali zabilježeni gravitacijski valovi svemir je tek nastajao, a uvjeti u njemu bili su ekstremni – energije su bile trilijunima puta veće od onih koje se stvaraju u Velikom hadronskom sudaraču. Budući da predstavljaju svojevrsnu jeku iz tog vremena, znanstvenici smatraju da će iz njih saznati brojne informacije o procesu stvaranja svemira i materije.
'To je kao da ste cijeli svemir pretvorili u eksperiment u kojem se istražuje fizika čestica', rekao je Hiranya Peiris, kozmolog s University Collegea u Londonu.

Na infografici dolje možete vidjeti vremensku skalu u kojoj se odvijalo nastajanje svemira u kojem danas živimo.

.

 Izravni-dokazi-kozmičke-inflacije

.

novog istraživanja, potvrde u drugim ,eksperimentima, otkriće b,i autorima trebalo ,osigurati

  

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno