Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

Otkrivena tajna mladosti

17 Lis 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
zdravlje Izvor mladosti možda ipak postoji. Sugerira to studija s miševima i primatima kojima su uspjeli produžiti životni vijek i odgoditi uobičajene staračke boljke.
Ključ, za sad tek produžene mladosti leži u genetskoj manipulaciji koja oponaša zdravstvene koristi smanjenog unosa kalorija, što sugerira da starenje i staračke bolesti mogu biti spriječene.

Znanstvenici s Instituta za zdravo starenje na University College London (UCL) produžili su život miševima za 5 puta te smanjili sa starenjem povezane bolesti nakon što su genetički izmanipulirali životinje blokirajući proizvodnju proteina S6 Kinase 1 (S6K1).

Još od 1930-ih znanstvenici ukazuju da smanjeni unos kalorija za 30 posto kod miševa, štakora i primata može produžiti životni vijek za 40 posto i polučiti zdravstvene koristi kod testiranih životinja.

Blokirajući S6K1, koji je uključen na tjelesni odgovor na unos hrane slične koristi su portignute i bez smanjenog unosa kalorija, tvrdi se u studiji objavljenoj u američkom žurnalu Science.

UCL profesor Dominic Withers objašnjava:
"Miševi su živjeli duže i bili su vitkiji, aktivniji i općenito zdraviji nego oni u kontrolnoj grupi. Dodali smo im godine života i zdravlje."

"Sad smo iznenada daleko bliži liječenju starosti nego smo to mislili," rekao je David Gems koji je također bio uključen u istraživanje na UCL Institutu za zdravo starenje.
O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno