Subota 16 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

SUNCE POLUDILO NAJJACI MAXIMUM

21 Velj 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
SUNCE1
ASTRONOMI upozoravaju da nam prijeti strašna Sunčeva oluja koja bi ugasila satelite, prizemljila zrakoplove i izazvala nestanak struje.

Znanstvenici upozoravaju da je danas čovječanstvo najranjivije ikada u slučaju da se takva superoluja dogodi te dodaju kako bi se svijet trebao pripremiti na takav scenarij. Masivna erupcija na Suncu poslala bi valove radijacije te pogodila dijelove Zemlje, oštetila satelitski sustav koji služi za povezivanje kompjutera, navigaciju i telefonsku mrežu. Stručnjaci iz Američke udruga za napredak znanosti kažu da ako će oluja biti dovoljno snažna, ona može srušiti burze i izazvati nestanak struje koji bi trajao tjednima ili čak mjesecima, piše Daily Mail.
Sunce ulazi u najaktivniju fazu prirodnog ciklusa

Kažu da su šanse za takvu oluju sve veće, jer Sunce ulazi u najaktivnije razdoblje prirodnog kruga koji traje 12 godina. "Temu svemirskog vremena treba uzeti ozbiljno. Imali smo relativno 'tiho' razdoblje, no ne možemo očekivati da će se ono nastaviti", kazao je savjetnik britanske vlade John Beddington te dodao kako se tijekom tog vremena potencijalna ranjivost naših sistema radikalno povećala, jer gotovo sve što sada koristimo radi preko GPS-a.

"Situacija se promijenila. Moramo razmišljati o sposobnosti da kategoriziramo i objasnimo te damo ranu najavu kada postoji mogućnost da će se određeno svemirska 'nepogoda' dogoditi", kazao je Beddington. Solarne oluje su izazvane snažnim eksplozijama na Suncu. Eksplozije odašilju radijaciju koja dolazi do Zemlje u roku nekoliko minuta te ometa radio signale i oštećuje elektronici satelita. 20-ak minuta kasnije ispuštaju se čestice energije koje izazivaju još veće štete na satelitima da bi 15 do 30 sati kasnije u Zemljino magnetsko polje udarila prekomprimirana plazma koja može izazvati nestanak električne energije.
"Nije pitanje da li će, nego kada će i koliko jako"

"Ovo nije pitanje da li će, već kada će i koliko će biti jako", kaže kaže američka znanstvenica Jane Lubchenco te dodaje kako je svijet potpuno drugačije mjesto nego je bio prije deset godina, tijekom posljednjeg razdoblja velike aktivnosti Sunca. "Mobiteli su sada sveprisutni. I tada ih je bilo, ali nismo o njima ovisili u tolikim stvarima. Mnoge stvari koje danas uzimamo 'zdravo za gotovo' su danas mnogo ovisnije o procesima u svemiru, nego je to bilo tijekom posljednjeg maksimuma aktivnosti Sunca", rekla je Lubchenco.

Sunce prolazi kroz redovni krug svoje aktivnosti u prosjeku svakih 11 godina. Posljednji maksimum je bio 2001. godine, no bio je relativno slab i kratkotrajan. Sunčeve oluje nisu nova pojava. Prvu veliku oluju je 1859. godine zabilježio britanski astronom Richard Carrington. Druge sunčeve geomagnetske oluje su zabilježene tijekom posljednjih desetljeća. NASA je kazala da je jedna od njih 1972. godine ugasila telefonsku mrežu u američkoj saveznoj državi Illinois. Slična oluja je 1989. godine izazvala nestanak struje u kanadskoj provinciji Quebec.
Izvor
www.index.hr

POJACANA AKTIVNOST SUNCA
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno