Nedjelja 17 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

BOSNA NE ODUSTAJE OD SVOJIH PIRAMIDA

21 Velj 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
bosanska_piramida Postojanje potvrdio i svjetski poznati pisac
KLJUČNI PODACI
•    Svjetski poznati pisac Hankcock vjeruje u piramide na temelju fotografija koje je vidio
•    Istraživača piramida Semira Osmanagića arheolozi uglavnom smatraju šarlatanom

DIO BOSANSKIH medija nikako se ne uspijeva pomiriti s činjenicom da u blizini Visokog ne postoje piramide, arheološko "otkriće" kojim su htjeli turistički oživjeti taj pasivni kraj. U potrazi za poznatima koji bi potvrdili da su piramide svjetsko arheološko čudo, pronašli su pisca Grahama Hankcocka, čije su knjige s tematikom drevnih civilizacija prodane u više od 5 milijuna primjeraka.
"Nisam iznenađen masivnim otporom arheologa koji govore da tamo nema ništa, to je standardan način njihovog djelovanja. Kad imate šokantnu ideju, koja prijeti da će ugroziti njihovu ugodnu ideju o historiji, oni to automatski odbacuju. I ne samo to, automatski je napadaju. Kao da ste dirnuli u osinje gnijezdo i odjednom vas sve te ose napadaju", kazao je pisac bestselera "Znak i pečat" u razgovoru za portal Sarajevo-x.
Hancock ne vjeruje "službenim arheolozima"


Iako je riječ o slavnom autoru prevođenom na 27 jezika,  znakovito je da Hankcock uopće nije posjetio lokaciju bosanskih piramida nego ih je analizirao preko fotografija. Karijeru je izgradio na neobičnim teorijama o prošlosti drevnih civilizacija, a kad je prigrlio ideju o bosanskim piramidama, sarajevski je portal prigrlio njega.
"Općenito, imam vrlo malo poštovanja prema mišljenju službenih arheologa po ovom pitanju. Oni su odlični s detaljima, kad u ruci imaju male artefakte koje iskopavaju, ali kad su u pitanju veće ideje koje izlaze iz njihovih uskih okvira, nisu se u stanju s time nositi", tvrdi Hancock.
Priču oko bosanskih piramida zakotrljao je 2005. bosanski "istraživač" s američkom adresom Semir Osmanagić, koji je primijetio da brdo Visočica ima piramidalni oblik i da je okrenuta na sve četiri strane svijeta. Osmanagića je odmah obuzela istraživačka groznica: angažirao je cijelu četu suradnika za satelitske i zračne snimke, iskopavanje na vrhu i u podnožju brda, da bi ubrzo otkrio Bosansku piramidu Sunca, Bosansku piramidu Mjeseca i Bosansku piramidu Bosanskog zmaja. Projekt "bosanskog Indiane Jonesa" izazvao je veliko zanimanje lokalnih, ali i stranih medija, što je rezultiralo naglim porastom turističkih posjeta, a  prodaja suvenira s motivima piramida procvjetala je preko noći.
"Nečastivi na Visočici"
S druge strane, pojavila se i veća grupa arheologa i stručne javnosti s inicijativom  "Zaustavimo Osmanagića sada", tvrdeći da nema nikakve povijesne osnove za njegove papazjanije o kulturi piramida staroj nekoliko tisuća godina.
Tiražni pisac Hancock pojavio se taman kad je arheološka senzacija pomalo pala u zaborav, da podgrije nade koje bi od Visokog možda stvorile novo Međugorje.  "Bosanska piramida zablude", "Nečastivi na Visočici" - samo su neki od epiteta kojima su proteklih godina krstili Osmanagića, no čini se da ni on ni njegovi fanovi ne odustaju od svojih piramida.
Da će otkriće opet postati aktualno, potvrđuje i najava da će Hankcock sutra sletjeti u Sarajevo i obići kontroverzne lokacije.

napisao

B.Z.

izvor

www.index.hr

 

piramide,visoko,arheolosko otkrice

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno