Nedjelja 17 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

CRVENI PLANET ZAMJENA ZA PLANET ZEMLJA

30 Lip 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
mars

NIJE SF

MARS JE NOVA ZEMLJA

"NAKON što 8. srpnja Atlantis obavi posljednji let u 30-godišnjoj povijesti space shuttle programa, američki program ljudskih letova po svemiru bit će prepušten slučaju. Obamina administracija nema nikakav plan što da NASA radi dalje", napisao je Robert Zubrin, predsjednik Mars Societyja i tvrtke Pioneer Astronautics koja radi istraživanja za NASA-u. Ujedno je i autor knjige "Argumenti za Mars: Plan da naselimo Crveni planet i zašto to moramo učiniti".Zubrin tvrdi kako će SAD uludo potrošiti narednih deset godina i pritom spiskati 100 milijardi dolara na održavanje programa ljudskih letova po svemiru bez ikakvog vrhovnog cilja i jasnog plana što se time želi postići. On tvrdi da, ukoliko NASA-ino ljudsko istraživanje želi producirati ikakav napredak, ono mora utvrditi nekakav konkretan cilj, koji je vrijedan muke i novaca. A to bi po njemu trebalo biti slanje ljudi na Mars.

Na Marsu je bilo života

 

Zubrin tvrdi kako danas, na temelju podataka koje su prikupile sonde poslane na Mars, pouzdano znamo da je Mars nekoć bio topao i vlažan planet na kojem su postojali čitavi oceani. Imao je aktivnu hidrosferu puno duže nego li je životu bilo potrebno da se pojavi na Zemlji nakon što je stvorena voda. Ukoliko je teorija da se život razvija kemijskim procesima svugdje gdje ima vode točna, onda je život jamačno postojao na Marsu. Osim toga, danas znamo da veliki dio te vode i danas postoji na Marsu, u vidu leda i zamrznutog blata, te ispod njegove površine.

Misija na Mars bila bi veliki poticaj znanosti

"Ukoliko pošaljemo ljude na Mars, mogli bi saznati fascinantne stvari koje bi nam pomogle dokučiti jesmo li uistinu sami u svemiru, ili samo dio standardnog predloška nastajanja života u svemiru", kaže Zubrin.  Osim toga istraživanje Marsa bi našoj civilizaciji pružilo pozitivan izazov koji će nas gurati naprijed, jer ćemo u protivnom nazadovati. "Otvaranja vrata Marsa je otvaranje vrata budućnosti. Za našu generaciju, i one koje slijede, Mars je Novi svijet. A pred tim izazovom ne smijemo pobjeći", piše Zubrin.

Spremniji smo za Mars nego naši prethodnici za Mjesec

Zubrin smatra kako je NASA danas dosegla dovoljno visoku razinu tehnološkog razvoja da se može uhvatiti u koštac s izazovom poput ovoga. "Puno smo spremniji danas da šaljemo ljude na Mars, unatoč puno većoj udaljenosti, nego što smo bili spremni šezdesetih da šaljemo ljude na Mjesec", kaže Zubrin. Tvrdi kako potrebna oprema uopće ne spada u domenu znanstvene fantastike, već samo zahtijeva pažljivu pripremu kako bi se odgovorilo na sve atmosferske izazove koji vladaju na Marsu. Predlaže osnivanje baze na Marsu, u koju bi astronauti dolazili na period od godinu i pol dana i istraživali sve aspekte "života" na Crvenom planetu.

Trebamo program koji zaista vodi nečemu

Zubrin tvrdi i kako novac ne bi trebao predstavljati problem, već je problem vodstvo. NASA-in Apollo program je trošio, računajući i inflaciju, samo 5% više sredstava nego li NASA-ini programi konzumiraju danas na godišnjoj osnovi. "Unatoč tome, NASA je šezdesetih postigla 100 puta više jer je imala jasnu misiju i rokove, i bila je prisiljena razraditi efikasan plan kako bi izvršila tu misiju", kaže Zubrin.

Ukoliko bi Obama bio spreman pružiti takvu vrstu direkcije, mogli bismo imati ljude na Marsu u narednih deset godina, smatra Zubrin. "Amerikanci žele i zaslužuju svemirski program koji zaista vodi ka nečemu, te je vrijeme da ga i dobiju. A sreća prati hrabre. Stoga predsjedniče, iskoristite dan!", zaključio je Zubrin.

Autor

A.K.

Preuzeto sa

www.index.hr

 

 

 

ukoliko,bi,obama,bio,spreman

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno