Srijeda 20 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

ZAUVIJEK MLAD

04 Srp 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 mlad  

 

ISTRAŽIVANJA Eliksir dugovječnosti

Otkriven gen pomlađivanjaUgledni znanstveni časopis Science objavljuje kako su znanstvenici u SAD otkrili gen koji poništava efekte starenja u stanicama kvasca. Naime, istraživački tim pod vodstvom Angelike Amon otkrio je da je tijekom procesa stvaranja spora u stanici kvasca došlo do ekspresije gena NDT80, što je stanicama kvasca udvostručilo životnu dob

 

Od antičkih vremena znanstvenici, usprkos svim neuspjesima, ne prestaju tragati za eliksirom dugovječnosti. I dok naš poznati molekularni biolog dr. Miroslav Radman najavljuje svoj eliksir mladosti koji bi trebao biti svojevrsni koktel malih molekula antioksidansa sa svojstvom da štite važne stanične molekule poput proteina i DNK od korozije, ugledni znanstveni časopis Science objavljuje kako su znanstvenici u SAD otkrili gen koji poništava efekte starenja u stanicama kvasca.

Naime, istraživački tim pod vodstvom Angelike Amon otkrio je da je tijekom procesa stvaranja spora u stanici kvasca došlo do ekspresije gena NDT80, što je stanicama kvasca udvostručilo životnu dob. Angelika Amon ističe važnost činjenice da su ovim istraživanjem otkrili metodu kojom je moguće pomladiti stanice te izražava uvjerenje da će daljnja istraživanja dovesti do primjene otkrića na ljudskim stanicama. Pored toga, nema tome davno kako je istraživački tim iz Kings Collegea u Londonu identificirao osam gena koji bi mogli usporiti proces starenja i pomoći ljudima da žive duže i kvalitetnije. Stoga, možda eliksir dugovječnosti ipak nije samo san?

 

 

Autor

GORDAN PANDŽA

Preuzeto sa

www.vjesnik.hrod,antickih,vremena,znanstvenici,usprkos

 

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno