Nedjelja 2 Listopad 2022

Pretraga

Svemirski letovi

Misija - Tamna strana mjeseca

19 Lis 2015
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

LLMoon

 

Rusija i Europa žele permanentno nastaniti površinu Mjeseca. Cilj je ogroman krater na tamnoj strani.

Europska svemirska agencija priprema se pridružiti ambiocioznom planu Rusije u koloniziranju Mjeseca i to s objavom da će omogućiti ključnu tehnologiju za planiranu istraživačku misiju 2020. godine te i mogućom pomoći u izgradnji stalne baze na Mjesecu.
Još u studenom 2014. godine ruska svemirska agencija Roskosmos najavila je lansiranje robotske letjelice Luna 27, koja bi trebala sletjeti u krater Aitken na Južnom polu Mjeseca, odnosno u divovski krater na tamnoj strani Mjeseca te ga istražiti za moguće resurse koje bi mogli iskoristiti budući stanovnici Mjeseca, prenosi RT.
"Južni pol Mjeseca je potpuno različit od bilo čega što smo dosad posjetili. Tamo je toliko ekstremno hladno da se može pronaći velika količina vodenog leda i drugih kemikalija na površini, koje bi mogli koristiti kao raketno gorivo ili za sustav za održavanje života čovjeka u misijama na toj lokaciji", rekao je za BBC James Carpenter, vodeći znanstvenik na projektu pri ESA-i.

ESA bi za misiju dala pilota i sustav za slijetanje na Mjesec koji je laserski navođen, kao i set sofisticiranih kamera, pomoću kojih bi se izabrala najbolja lokacija za slijetanje. U paketu bi došla i revolucionarna bušilica, koja bi mogla rovati do dva metra ispod površine Mjeseca. No ni to nije sve, jer bi ESA tamo napravila i laboratorij i kojem bi se odmah analizirali uzorci tla s Mjeseca.
Očekuje se da bi ESA svoju ulogu u projektu mogla ratificirati tek potkraj 2016. godine.


"Moramo otići na Mjesec. 21. stoljeće će biti ono u kojem će tamo biti stalna postaja ljudske civilizacije. Rusija mora sudjelovati u tom procesu i moramo to učiniti s našim međunarodnim kolegama", rekao je za BBC Igor Mitrofanov, profesor na Institutu za svemirska istraživanja u Moskvi te vodeći znanstvenik na navedenom projektu u Roskosmosu.

No kako je naš satelit zanimljiv svima i Japan planira poslati ljudsku posadu.

Japan planira postati četvrta nacija koja će ostaviti trag na Mjesecu. Japanska svemirska agencija objavila je ovaj tjedan da će zemlja postaviti neimenovani rover na površinu mjeseca do 2018. godine i tako se pridružiti elitnom klubu zemalja koje su istraživale Zemljin satelit.
'Ovo je tek prvi korak i još je puno postupaka pred nama prije nego plan bude formalno odobren', rekao je novinarima glasnogovornik japanske agencije za istraživanje svemira.

Japanski mediji pak procjenjuju da će misija koštati između 83,4 i 125 milijuna dolara.
Na potez se može gledati kao na pokušaj Japana da sustigne svoje azijske susjede, Kinu i Indiju, koje su u posljednjih nekoliko godina ostvarile značajne vanzemaljske pobjede.
Uz Kinu, SAD i bivši Sovjetski savez jedine su zemlje koje su dosad sletjele na površinu Mjeseca.

moonmi

LLMoon2

LLMoon3

izvor: dnevnik.hr

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno