Četvrtak 21 Listopad 2021

Pretraga

Svemirski letovi

Rusi su zatvorili šest žena u lažni svemirski brod koji će simulirati let do Mjeseca i natrag

29 Lis 2015
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

zene

 

Šest Ruskinja u srijedu je ušlo u lažni svemirski brod i tako počelo jedinstven eksperiment kojem je cilj ustanoviti kako bi se isključivo ženska posada ponašala na putu do Mjeseca i nazad. Osam dana, volonterke će živjeti unutar drvene sobe na Moskovskom institutu biomedicinskih problema, poznatog po svojim neobičnim istraživanjima psiholoških i fizičkih učinaka svemirskih putovanja, piše AFP.
Ovaj institut je 2010. zatvorio šest muških volontera u eksperiment izolacije koji je trajao 520 dana u kojem je bio simuliran let do Marsa i natrag.
“Takva ekipa po prvi puta sudjeluje u simulaciji pokusa. Zanimljivo će za nas biti vidjeti što je posebno u načinu na koji ženska ekipa komunicira”, rekao je Sergej Ponomarjov, nadzornik eksperimenta.

10 eksperimenata
“To će biti posebno zanimljivo u kontekstu psihologije”, kaže direktor instituta Igor Ušakov. “Želim vam nedostatak sukoba, iako kažu da dvije domaćice teško žive u jednoj kuhinji”, dodao je. Među volonterkama nalaze se znanstvene istraživačice, liječnice i psihologinje.
Test period simulira let do Mjeseca i nazad, a na ženama će se obavljati 10 eksperimenata koji pokrivaju područja psihologije i ljudske biologije.

zene1

 

 

Prvi let 1963.
Rusija je poslala prvu ženu u svemir. Valentina Terješkova odletjela je u svemir 1963., a prošle godine Rusija je u svemir poslala svoju četvrtu ženu astronautkinju Jelenu Serovu. Ona je prigovarala velikom medijskom interesu na to kako je prala kosu na Međunarodnoj svemirskoj postaji, ističući da muški kozmonauti nisu bili izloženi istim pitanjima.
Ponomarjov kaže da je najnoviji eksperiment nastojanje da se nadoknadi izgubljeno vrijeme. “Nikada isključivo ženska posada nije bila na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Smatramo da budućnost svemira pripada jednako muškarcima i ženama, ali nažalost moramo nadoknaditi vrijeme kada nije bilo previše žena u svemiru.
Unatoč tome što se misija predstavlja kao velik korak za ravnopravnost spolova, žene su na novinarskoj konferenciji, ispitivali kako će izdržati bez muškaraca i šminke osam dana.

 

 

 

 

zene2

 

 

 

Misle da neće biti sukoba
“Mi smo vrlo lijepe bez šminke”, odvratila je sudionica Darja Komisarova. Njena kolegica Ana Kusmaula bila je nešto izravnija: “Mi radimo svoj posao. Kada vi radite svoj, ne razmišljate o muškarcima i ženama”.
Žene se neće moći tuširati, te će se umjesto toga prati vlažnim maramicama. Planiraju provesti jedan i pol sat slobodnog vremena dnevno u gledanju filmova, čitanju i igranju društvenih igara.
Voditeljica tima Jelena Luchnitskaja kaže da očekuje da neće biti sukoba. “Sigurna sam da sve imamo obrazovanje, osobne kvalitete i odgoj”, rekla je i dodala kako ne može zamisliti što bi ih moglo pogoditi.

 

 

izvor:http://www.telegram.hr/

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno