Utorak 27 Veljača 2024

Pretraga

Proročanstva

Američka predviđanja budučnosti

03 Velj 2009
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Tmurna slika budućnosti

Američko Nacionalno obavještajno vijeće dalo prognoze do 2025. godine

Rast svjetskog stanovništva uz smanjivanje prirodnih resursa, uključujući energiju i vodu, u kombinaciji sa širenjem nuklearnog oružja, u idućih bi 15 do 20 godina moglo velike dijelove globusa uvući u razorne regionalne sukobe, predviđa se u novom izvješću "Globalni trendovi 2025." američkog Nacionalnog obavještajnog vijeća (NIC).

Izvješće NIC-a, analitičkog tijela koje okuplja stručnjake 16 američkih obavještajnih agencija, objavljeno u četvrtak, pokriva široki spektar strateških pitanja, uključujući suparništvo velikih sila, demografska kretanja, klimatske promjene, terorizam, širenje nuklearnog oružja, te stanje energetskih i prirodnih resursa do 2025. godine.

Izvješće daje tmurnu sliku svijeta slabih država, opremljenih oružjem za masovno uništenje, a nesposobnih nositi se s teretom sve većeg broja stanovništva bez dovoljno pitke vode i hrane.


"Te države najosjetljivije na sukobe, nalaze se u velikom luku nestabilnosti koji se pruža od subsaharske Afrike, kroz sjevernu Afriku, preko Bliskog istoka, Balkana, Kavkaza, do južne i srednje Azije te dijelova jugoistične Azije", navodi se u izvješću.

Najveći pesimizam veže se uz Bliski istok, za koji se ocjenjuje da može ući u utrku u nuklearnom naoružavanju ako Iran nastavi s razvojem takvog oružja.

"Izgledi da nuklearno naoružani Iran izazove utrku u nuklearnom naoružavanju na širem Bliskom istoku, donijet će nove sigurnosne izazove toj sukobima podložnoj regiji, posebno u spoju s proliferacijom projektila dugog dometa", ističu analitičari NIC-a.

Izgledi za uporabu nuklearnog oružja ocijenjeni su "vrlo niskima", ali uz porast u iduća dva desetljeća, usporedo sa širenjem nuklearne tehnologije.

NIC predviđa da će SAD ostati vladajuća svjetska sila 2025., ali uz relativno opadanje i ograničavanje te dominacije, a uz jačanje utjecaja Kine, Indije i Rusije.

"SAD će imati manje moći u multipolarnom svijetu nego što ju je uživala mnoga desetljeća", predviđa se.

Do 2025. "SAD će biti jedan od više važnih igrača na svjetskoj pozornici" igrajući "važnu ulogu u svjetskim događanjima" ali ne više odlučujuću kao u prošlosti.

Globalni zaokret sa Zapada na Istok u smislu bogatstva i gospodarske moći, "bez presedana je u modernoj povijesti". Od predviđenog povećanja svjetskog stanovništva za 1,2 milijarde ljudi, na zemlje Zapada će otpadati samo tri posto, ističe se u izvješću.

"Mi prognoziramo multipolarni svijet. Unipolarni trenutak je završen, ili će svakako biti završen do 2025.", izjavio je Thomas Fingar, predsjednik NIC-a na briefingu u povodu objave izvješća.

Za Rusiju se ocjenjuje da je njezino pojavljivanje kao svjetske sile "zamagljeno" stalnom korupcijom i zaostajanjem ulaganja u ključnu energetsku industriju, te izostankom razvoja drugih industrija.

Analitičari NIC-a upozoravaju da ista vrsta organiziranog kriminala koji pogađa Rusiju, može dovesti do toga da zemlja u istočnoj ili srednjoj Europi bude "djelotvorno preuzeta i vođena od organiziranog kriminala", ne imenujući određenu zemlju.

Ni za jednu drugu zemlju nije prognozirano jačanje do razine Kine, Indije ili Rusije, pri čemu se po utjecaju u svijetu izdvaja Kina, koja će do 2025. biti druga ekonomija svijeta i sve značajnija vojna sila.

Autori smatraju da zemlje kao što su Indonezija, Turska i postklerikalni Iran, mogu igrati dinamične uloge u svojim regijama.

Jedno od svijetlih predviđanja je opadanje snage terorističke mreže Al Qaide zbog višestrukih slabosti, poput "neostvarivih strateških ciljeva, nesposobnosti da pridobije široku potporu i samouništavajućih akcija".

NIC predviđa i slabljenje privlačnosti terorizma općenito, posebno uz gospodarski rast i smanjenje nezaposlenosti na Bliskom istoku.

Jedna od najvećih zabrinutosti je teroristička uporaba biološkog oružja, ili što je manje vjerojatno, nuklearnih naprava, kako bi izazvali masovne žrtve.

U izvješću NIC-a preuzimaju se prognoze Svjetske banke da će potražnja za hranom rasti za 50 posto do 2030., kao rezultat rastućeg stanovništva i prelaska na zapadnjački način prehrane sve brojnije srednje klase.

Broj zemalja s nedostatnim zalihama vode do 2025. će porasti sa 21 na 36, sa zajedničkim stanovništvom koje će se od 600 milijuna povećati na 1,4 milijardu ljudi.

Pojava novih, visoko zaraznih, virusnih respiratornih bolesti za koje nema primjerenog liječenja, može izazvati globalnu pandemiju, procjenjuje se uz navođenje primjera ptičje gripe, virusa H5N1, ili Sars corona virusa, te drugih oblika gripe. Kao moguće mjesto izbijanja pandemije spominju se "dijelovi Kine ili jugoistočne Azije". Na globalnoj razini, oko jedna trećina stanovništva mogla bi oboljeti, a stotine milijuna bi umrle.

Na planu tehnologije, autori predviđaju se će prelazak s fosilnih goriva na nove izvore energije biti spor, kao i razvoj novih tehnologija, koje vjerojatno neće biti u komercijalnoj uporabi do 2025. Ipak se navodi da će se svijet riješiti ovisnosti o nafti do 2025.

Ocjenjuje se da će SAD preuzeti vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promjena u svijetu. Za globalno zatopljenje, među ostalim, se kaže da će produljiti poljoprivrednu sezonu u Rusiji i Kanadi i olakšati im pristup naftnim poljima na sjeveru, jačajući njihova gospodarstva.

Izvješće Globalni trendovi 2025., četvrto je takve vrste, a NIC ga objavljuje svake četiri godine kako bi američkim čelnicima pružio dugoročni uvid u probleme i mogućnosti na koje ukazuju svjetska kretanja.

"To nije predviđanje. Ništa što smo identificirali u tom izvješću nije ustanovljeno. Ništa nije neizbježno niti nepromjenjivo. To su trendovi, razvoji i dinamike koji su podložni političkim intervencijama i manipulacijama", naglasio je Thomas Fingar na briefingu. (hina/metro-portal)

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno