Nedjelja 17 Listopad 2021

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Tunguska explozija,drugo mišljenje

08 Ožu 2018
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 tunguska eksplozija

  

TUNGUSKA EKSPLOZIJA OPET U CENTRU PAŽNJE: Ruski naučnici srušili sve dosadašnje teorije …
Ruski naučnici tvrde da udar meteora u Tunguski nije izazvao čuvenu eksploziju iz 1908. godine, koja je potresla svijet osjvetlivši nebo čak do Amerike.

Ta najveća zabilježena eksplozija na svijetu, jačine 185 bombi iz Hirošime, ostaje misterija, nakon što su naučnici dokazali da nema tragova koji bi mogli da dokažu da je u pitanju bio meteor.

Velika vatrena lopta viđena je kako prelazi preko sibirskog neba 20. juna 1908. godine prije nego što je eksplodirala, kako se smatra, desetak kilometara iznad zemlje, uništivši pri tome 80 miliona stabala.

“Postalo mi je toliko vruće da nisam mogao da izdržim”

– Na nebu se čuo jak udar. Usljedila je buka poput kamenja koje pada ili oružja koje puca. Zemlja se tresla – ispričao je tada stanovnik Tunguske koji je bio nekih 65 kilometara od epicentra.

Drugi seljak je svjedočio da je sve ličilo na sudnji dan: “Postalo mi je toliko vruće da nisam mogao da izdržim, kao da mi se košulja zapalila”.

Požrlio je da skine košulju i baci je, a onda se nebo odjednom “zatvorilo”. Začuo se jak udar i on je odbačen nekoliko metara.

Podrhtavanja su se osetila sve do Velike Britanije, a eksplozija je osvjetlila nebo do Amerike.

Italijanski naučnici su proveli 21 godinu proučavajući takozvanu eksploziju u Tunguski, tvrdeći kako je jezero Čeko ispunio krater nastao udarom, što je pokrenulo teoriju o tome da je fenomen prouzrokovao meteor, piše “Dejli mejl”.

Nova studija pobija raniju teoriju

Ali, nova studija ruskih geologa tvrdi kako je ta ideja pogrešna, što znači da je velika eksplozija, koja je osvijetljela nebo nad cjelom Evropom, pa čak i Amerikom, i dalje misterija.

Nastale su brojne teorije o tome šta bi sve moglo biti uzrok te ogromne eksplozije, osim meteora.

Navođene su razne mogućnosti: od vulkanske erupcije, do komete koja se uglavnom sastojala od leda, spominjana je mala crna rupa koja se sudarila sa Zemljom, pa sve do vanzemaljaca koji su žrtvovali NLO da bi uništili meteor i spasili Zemlju.

Merenja na jezeru Čeko koja je sproveo italijanski tim ukazivala su na mogućnost da se radi o krateru nastalom udarom meteora.

Italijanski naučnik Luka Gasperini sa Univerziteta u Bolonji dugo je verovao kako je upravo jezero Čeko, udaljeno osam kilometara od epicentra, ta karika koja nedostaje u celoj misteriji Tunguske.

Teorija Italijana zasnovana je na načinu kako je uništeno drveće i tvrdi kako su u atmosferu ušla dva tijela. Jedno je eksplodiralo na visini od nekih osam kilometara, dok je drugo udarilo u Zemlju i stvorilo jezero Čeko.

Međutim, ruski naučnici istražili su sedimente iz najdubljeg djela jezera, oko 50 metara ispod površine, i sproveli geokemijsku i biokemijsku analizu.

Studija je pokazala kako je najdublji uzorak star 280 godina, što znači da je jezero verovatno i starije.

“Ima i drugih dubokih okruglih jezera u rezervatu Tunguska, koja izgledaju poput jezera Čeko i verovatno su istog geološkog porijekla”, navodi ruski istraživački tim.

Na taj način događaj u Tunguski i dalje ostaje misterija, mada naučnici i dalje smatraju da je, najverovatnije, bio u pitanju meteor koji je eksplodirao u zraku.


preneseno sa
http://webtribune.rs/tunguska-eksplozija-opet-u-centru-paznje-ruski-naucnici-srusili-sve-dosadasnje-teorije/

 

 

jedno,je,na,star,i,su

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno