Subota 4 Prosinac 2021

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Desetljeća terora Katoličke crkve nad djecom u Irskoj: Ako ne želiš biti premlaćen, izradi 60 krunica

04 Lip 2009
(Reading time: 2 - 3 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Desetljeća terora Katoličke crkve nad djecom u Irskoj: Ako ne želiš biti premlaćen, izradi 60 krunicaSVE GADOSTI koje je Katolička crkva u Irskoj činila djeci objavit će se na 2575 stranica izvješća Komisije za sprječavanje zlostavljanja djece nakon što je istraga o tim slučajevima trajala čak devet godina.

Desetljećima su djeca u Irskoj trpjela razne oblike zlostavljanja od strane "spartanskih" crkvenih redova Katoličke crkve pa su tako služila kao radna snaga i redovito ih se tuklo. U istrazi Komisiju je ometala Crkva svojim tužbama, slučajnim nestancima dokumentacije, a i vlada je sudjelovala u prikrivanju istine, pišu svjetski mediji. U izvješću će biti prikazani svi oblici seksualnog, mentalnog i emocionalnog zlostavljanja djece koje je Crkva provodila u svojoj mreži ustanova koje su "zbrinjavale" djecu od 1930-ih do 1990-ih godina.

Ako ne želiš da te mlate, izradi 60 krunica dnevno Većina te djece završila je u ustanovama zbog lošeg ponašanja u školi, manjih prijestupa ili zato što su bili siročad. Iako su mnogi prošli kroz ritualna mlaćenja i zlostavljanja, malo njih je tijekom istrage željelo o tome javno govoriti zbog atmosfere u irskom društvu te su se bojali da ih se ne proglasi lažovima. Christine Buckley je bila jedna od prvih koja je prekinula "znakovitu šutnju" o zlostavljanju djece, jer je željela promijeniti trend te okrenuti mišljenje javnosti o "svetim" katoličkim redovima koji su pomagali djeci.

Ona je smještena u sirotište 50-ih godina, jer je bila dijete samohrane Irkinje i oca Nigerijca. Sve djevojke koje su bile u njezinom sirotištu bile bi premlaćivane ako nisu izradile 60 krunica na dan. Nasilje nije stalo samo na ono fizičkom, nego su bile i psihički zlostavljane. Voditelji svih tih redova bili su ispitani tijekom istrage, no nakon objave ovog izvješća nitko javno ne želi komentirati tih 2575 stranica. U tom je izvješću prikupljeno više od 1000 izjava ljudi koji su osjetili "milost" irske Katoličke crkve.

Većinu odšteta žrtvama sada isplaćuje država, a ne Crkva

Kršćanska braća uspjeli su prekinuti istragu na više od godinu dana s tužbom zbog povrede anonimnosti njihovih članova u tom dokumentu, čak i u slučajevima u kojima su članovi bratovštine već bili osuđeni za seksualno i psihičko zlostavljanje. Tek se početkom 90-ih godina 20. stoljeća počela mijenjati klima u irskom društvu te je nekoliko slučajeva u kojima je Crkva branila svoje "seksualne predatore", a ne djecu, natjerala javnost da reagira protiv nje.

Prvi veliki irski pedofilski slučaj u koji je bio umješan svećenik dogodio se 1994. godine te je pokrenuo i smjenu vlade. Bivši irski premijer Bertie Ahern se 1999. godine ispričao javnosti zbog desetljeća dugog podbacivanja države u zaštiti djece smještene u crkvene ustanove. On je pokrenuo i Komisiju koja istražuje zlostavljanja, a i fond iz kojeg se isplaćuju štete zlostavljanima. Većinu novca od 65 tisuća eura za svaku od 12 tisuća žrtava isplaćeno je iz državnog, a ne iz crkvenog proračuna.

 

katolička, crkva, teror, katoličke, crkve

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno