Utorak 5 Prosinac 2023

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

NLO incident iz 1952. u Washingtonu: što se stvarno dogodilo?

17 Svi 2019
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sve do 1952. godine, veliki dio izvještaja o "letećim tanjurima" u američkim medijima ostao je neosjetljiv na ideju da se na njihovom nebu pojavljuju neobični novi zračni fenomeni. Tako je to bio slučaj, barem, dok jednu subotu, nebeska noćna groznica nije izbila iznad glavnog grada SAD-a, označavajući jedno od najpoznatijih i često opisivanih NLO viđenja u američkoj povijesti.
U subotu, 19. srpnja 1952. bilo je gotovo ponoć. Kontrolor zračnog prometa Ed Nugent radio je na tornju u Nacionalnoj zračnoj luci Washington, kada je opazio nešto čudno. Na radarskom ekranu ispred sebe činilo se da je bila skupina od šest ili sedam sporije pokretnih objekata koji se kreću zajedno po regiji, i izvan putova leta bilo kojeg poznatog zrakoplova, vojnog ili civilnog, u tom području u to vrijeme.

washingtonufointro

U to je vrijeme prijava "letečih tanjura" tretirana kao šala (Nugent je navodno rekao svom nadzorniku, jezikom čvrsto postavljenim uz obraz, da je upravo opazio cijelu „jebenu flotu letećih tanjura“). Međutim, ubrzo nakon toga još jedan od ATC operatera primijetio je nešto čudno i neuobičajeno: čudna svjetlost u daljini, koja su izgledala kao da ubrzavaju i nestaju "nevjerojatnom brzinom".
Nakon toga, događaj je u medijima imao značajnu pokrivenost, s mnogim člancima koji naglašavaju očito zanimanje USAF-a za to pitanje. To je osobito bio slučaj nakon izjave koju je novinarima dao general-bojnik John A. Samford, koji se pojavio 31. lipnja 1952. pred kamerama, obraćajući se novinarima o “letećim tanjurima” viđenim kako lete preko Washingtona DC-a:

"Zrakoplovstvo je danas istraživalo tvrdnje i izvješća da je nekoliko letećih tanjura bilo viđeno na radarima u gotovo našem vlastitom dvorištu na periferiji glavnog grada zemlje", napisao je tada novinar Jack Rutledge o incidentu u Louisiani Monroe News-Star. "Ne samo da su na radaru bili viđeni neidentificirani objekti koji ukazuju na stvarnu tvar umjesto na samo svjetlo - već su dva pilota zrakoplova i novinar ugledali svjetla koja su odgovarala općem opisu letećih tanjura te iste noći."


Doista, brojni piloti tvrdili su da su vidjeli svjetla slična onima promatranima s Nacionalne zračne luke Washington. Međutim, među najzapaženijim podacima bio je podatak da je kapetan S. Casey Pierman iz Detroita, koji je letio avionom Capital Airlines 807, krenuo južno od Nacionalne zračne luke, koja je promatrala sedam objekata dok je bio na putu iz Washingtona u Martinsburg , Zapadna Virginia. Pierman je opisao objekte kao da su "visjeli nepomično" poput zvijezda, dok su se učas "kretali ogromnom brzinom" i sličili "padajućim zvijezdama bez repova".
U izjavi koju je Pierman dao novinarima, primijetio je da je: "u mojim godinama letenja vidio puno zvijezda padalica ... ali ovo je bilo mnogo brže ... Nisu mogli biti zrakoplovi. Premještali su se prebrzo za to. Bili su otprilike iste veličine kao i svjetlije zvijezde, i bili su na mnogo većoj visini od naše visine koja je bila iznosila 1800 metara. "
Prošlo je mnogo godina od ovog sada poznatog incidenta, dopuštajući dovoljno vremena da se postavljaju pitanja što se tiče onoga što se točno moglo primijetiti u dotičnoj noći (što je, u stvari, bio samo jedan od nekoliko sličnih incidenata u blizini Washingtona). Međutim, čak i u godinama koje su uslijedile nakon niza viđenja u Washingtonu, bilo je onih koji su mislili da je taj fenomen proizašao iz tajnih vojnih aktivnosti SAD-a, a ne izvanzemaljskih "tanjura" s drugog svijeta.

papers 640x393

Dr.Leon Davidson, rani zagovornik ideje da su NLO-i uvelike rezultat tehnologija i pogrešnog usmjeravanja od strane naše vlade, primijetio je da je do 1950. godine postojala radarska tehnologija koja bi omogućila stvaranje "lažnih pozitivnih rezultata" koji bi lako mogla objasniti tragove radara koje su primijetili ATC kontroleri u Washington National Airport-u. Pitanje je, umjesto da bude samo jedno od onoga što su ti "predmeti" doista bili, i jedano onda tko se mogao kriti iza tih zapanjujučih aktivnosti, koje su očito namjerno bile usmjerene na zbunjavanje javnosti, medija, pa čak i pripadnika vojske?
Davidson je napisao zanimljiv članak o tome, koji se pojavio u novinama Saucer 1959., pod naslovom "ECM + CIA = NLO, ili Kako uzrokovati radarsko snimanje".


Isječak iz tog članka:
"Oko 1950. ECM (elektronske protumjere) bile su dio standardne opreme na američkim naprednim bombarderima i bile su razvijene za zbunjivanje raketa ispaljenih prema zrakoplovima američke vojske. Oko 1956. godine počele su se pojavljivati ​​reklame koje pokazuju da se ova oprema može koristiti i za stvaranje simuliranih ciljeva na radarima. Citiram iz članka u Aviation Research and Development, ožujak 1957, str. 22: “Razvijen je novi sustav simulatora radarskog pokretnog cilja - koji generira prikaz do 6 pojedinačnih ciljeva na bilo kojem standardnom radarskom indikatoru - za treniranje radarskih operatera… i za ispitivanje scenarija za rano upozoravanje približavanja neidentificiranih zrakoplova u zraku… Cilj, pozicije, staze i brzine mogu… simulirati… realne putanje leta… Brzine do 10.000 čvorova (oko 11.500 milja na sat) lako se generiraju… Cilj se može pomaknuti u lijevo ili u desno… Za svaku ciljnu točku postoji… prilagodba za pružanje realnog mjesta zrakoplova u trenutnom vremenu.

 
Čitatelj treba imati na umu taj citat kada čita o radarskim opažanjima NLO-a velike brzine."

papers1 640x393

Davidson otkriva niz dobrih točaka, a opis koji on pruža nalikuje okolnostima koje su predstavljene u brojnim poznatijim izvješćima o NLO-ima na radarima tijekom godina. Međutim, ako su predmetni doista bili samo rezultat takvih eksperimentalnih "ratnih igara" koje su se provodile tajno, kao što je to predložio Leon Davidson (CIA je bila omiljeni krivac za to u Davidsonovim pripovijestima), može li se zamijetiti zanemarenost fizičkih svjetala koje su prijavili piloti i slično objasniti na neki način?


Možda nikad nećemo saznati cijelu priču o objektima koje su vidjeli i pratili na radaru iznad Washingtona 1952. Međutim, kada je riječ o vojnim tehnologijama koje se koriste za pogrešno usmjeravanje javnosti, ništa se ne može isključiti, kao što je Davidson predlagao gotovo odmah nakon početnih opažanja koja su se dogodila. U sve složenijim analima Ufologije, jedna stvar koju treba uvijek imati na umu je da ako postoji volja, postoji i način ... ili kao što takvi slučajevi mogu ukazivati, ako postoji način, onda netko može pronaći izgovor za volju.

Večinski izvor članka: mysteriousuniverse.org

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno