Petak 23 Veljača 2024

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Roboti drevne Indije: izgubljeno znanje o visokotehnološkim uređajima

15 Lip 2022
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Roboti drevne Indije: izgubljeno znanje o visokotehnološkim uređajima

Poznate su mnoge zanimljive naprave nastale u antici. Ali vrlo je teško zamisliti drevne robote, u međuvremenu, postoje dokazi koji potvrđuju njihovo postojanje.

Kad je Buddha umro, kralj Ajatashatru je bio jako tužan. Naredio je da se posmrtni ostaci prenesu u tamnicu, a stavio je "bhuta vahana yantru" ili "strojeve za kretanje duhova" da ih čuvaju. Bili su roboti ratnici. Mehanička stvorenja, ali toliko savršena da im je kralj mogao povjeriti zaštitu Buddhinih ostataka.

Međutim, ti roboti nisu indijski izum. Prema drevnim burmanskim tekstovima, znanje je ukradeno od Grka. Upravo su njihove mehaničke kreacije bile poznate u cijelom antičkom svijetu. Tekstovi opisuju prisutnost robota koji bi mogli trgovati, obavljati poslove policije i osiguranja i još mnogo toga. Ali tajne stvaranja ovih strojeva čuvane su u najstrožem povjerenju. Čak su i polomljeni uzorci vraćeni u radionice.

Čuvši za takve čarobne stvari, jedan indijski obrtnik odlučio je naučiti kako napraviti takve strojeve lukavstvom. Oženio se kćerkom grčkog proizvođača robota koji ga je naučio svom zanatu. Nakon toga, lukavi Indijanac odlučio je pobjeći, ponijevši sa sobom crteže čudotvornih strojeva.

Međutim, shvatio je da neće živ stići u Indiju. Ti nepristrani roboti poslani su u potjeru za njim. Tada je odlučio zašiti crteže u bedru. I oporučio je svom sinu da njegovo tijelo odnese u domovinu i tamo već izvadi crteže.

698

I tako se dogodilo, roboti su pretekli obrtnika, sin je isporučio njegovo tijelo u Indiju, a zatim je koristio crteže, gradeći one vrlo nevjerojatne ratnike koji su čuvali Budinu grobnicu.

Štoviše, roboti ratnici dugi niz godina nisu izgubili svoju funkcionalnost. Mnogo godina kasnije na vlast je došao kralj Ashoka kojeg je uzbudila priča da je negdje u tamnicama skrivena soba s posmrtnim ostacima Bude. Kad ju je pronašao, mehanizmi su bili na mjestu. Ashoka je uspio pobijediti robote samo naučivši njihove tajne slabosti od potomka njihovog tvorca.

699

Štoviše, ovo nije jedina priča o čudnim mehanizmima koje su koristili drevni ljudi. U Kini se, na primjer, zna za neke mehaničke sluge koje su se koristile u antici. Mislite li da su drevni ljudi mogli stvoriti robote? Ili su to hipertrofirane slike, jednostavni mehanizmi?

izvor
https://evmenov37.ru/roboty-drevnej-indii-uterjannye-znanija-o-vysokotehnologichnyh-ustrojstvah.html

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno