Subota 16 Listopad 2021

Pretraga

Otkriven planet na nama najbližoj zvijezdi Alphi Centauri B

18 Lis 2012
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

Crux_and_Alpha_Cen_1

Piše: g.Ivan Lekić - na jutarnji.hr

Znanstveni rad se može pročitati ovdje: http://www.eso.org/public/archives/releases/sciencepapers/eso1241/eso1241a.pdf [PDF]

Centauri je trostruki zvjezdani sustav s tim da α Cen A i B kruže oko zajedničkog centra otprilike svakih 80-ak godina. Njihova međusobna udaljenost varira od udaljenosti Sunce-Pluton do najmanje Sunce-Saturn.
Proxima Centauri ili α Cen C je dosta dalje od dva člana, i to 15000 AU (400x dalje od Sunce-Neptun udaljenosti), oko 5% puta do našeg Sunca (0.24 ly).
Ilustriran je i prikaz otkrivenog planeta u tom sustavu...

Novootkriveni planet je blizu α Cen B, vrlo blizu, 10 puta bliže nego što je Merkur udaljen od Sunca. U ovakvim uvjetima, temperature se penju i iznad 1200C što je u usporedbi sa našom Venerom (450C) prilična razlika. Dodatno, zbog blizine zvijezdi, planet najvjerojatnije nema atmosferu, vjerojatno ni magnetsko polje, te je moguće i gravitacijski vezan uz matičnu zvijezdu što bi značilo ekstremne razlike u temperaturi između osunčane i tamne strane. 1200C je dovoljno da se može zaključiti da na površini nema tekuće vode jer temperatura lako prelazi i tališta nekih silikatnih magmi.

Ovo otkriće je rezultat posljednje 4 godine vrlo preciznih mjerenja pomaka α Cen B uzrokovanih gravitacijskim privlačenjem planeta na zvijezdu i to brzinom od 0.5m/s što je jedna od maksimalnih granica koje trenutno možemo dostići. Ovakav pomak se ne bi detektirao na nekoj daljoj zvijezdi, te je ovo najviše rezultat blizine zvijezde našem Suncu.

Postoji još nekoliko pretpostavki i o drugim planetima u tom sustavu, ali ćemo za to pričekati daljnji razvoj događaja.

Postavlja se pitanje: Da li sada imamo prvog kandidata za međuzvjezdano putovanje? I koliko bi dugo trajalo putovanje sa današnjom tehnologijom?
Sustav Centauri je sigurno kandidat, sa ili bez planeta, iz razloga jer je najbliži. Druga najbliža zvijezda je Barnardova, 5.98 ly, treća Wolf 359, 7.78 ly, na njima do sada nije otkriven nijedan planet.
Sa trenutnom tehnologijom, ili možda malo naprednijom poput svemirskih jedra, ionskog ili nuklearnog pogona, konstantnom akceleracijom bi mogli stići u Centauri sustav kroz nekoliko desetljeća.
Dakle, bilo kakva misija bi podrazumijevala neki od trenutno novijih pogona i s njima konstantnu akceleraciju koja bi omogućila brzinu do 20% brzine svjetlosti, što bi na kraju dovelo putovanje na za sada prihvatljivih 40-ak godina.
Sada kada imamo neku okvirnu sliku našeg susjeda, ne vidim razlog da se pitanje putovanja postavi već u narednih par godina, iako bi na samo lansiranje mogli pričekati i narednih pola stoljeća. U svakom slučaju, uzbudljivo razdoblje za uživati u svemirskim otkrićima.
Eso1241b--
O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno