Srijeda 20 Listopad 2021

Pretraga

Jupiter i Saturn pružit će nebesku poslasticu ove božićne sezone

01 Pro 2020
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Dva najveća planeta u našem Sunčevom sustavu pružit će nam lijepu nebesku poslasticu ove božićne sezone. Iako će se sprega događati od 16. do 25. prosinca, Jupiter i Saturn bit će najbliži jedan drugom u gotovo 800 godina 21. prosinca.

Ovaj će događaj biti vidljiv širom svijeta s najboljim pogledima s ekvatora. Ta će se dva planeta pojaviti na zapadnom nebu blizu horizonta negdje u vrijeme zalaska sunca. Međutim, oni koji žive na sjeveru imat će puno kraći vremenski okvir da vide konjunkciju prije nego što planeti nestanu ispod horizonta. Patrick Hartigan, astronom sa Sveučilišta Rice iz Houstona u Teksasu, napomenuo je: "Gledati to bilo bi izvedivo ako vremenske prilike to dopuste i ako imate nesmetan pogled na jugozapad."

planetikonjukcija2

ovog ljeta Jupiter i Saturn približavaju se jedan drugome na zimski solsticij (21. prosinca) pojavit će se na manje od širine punog mjeseca.

Hartigan je objasnio što će se dogoditi tijekom ove nadolazeće emisije na nebu, "Navečer najbližeg približavanja 21. prosinca izgledat će poput dvostrukog planeta, odvojenog samo 1/5 promjera punog mjeseca", dodajući, "Za većinu gledatelja sa teleskopima , svaki planet i nekoliko njihovih najvećih satelita bit će vidljivi u istom vidnom polju te večeri. "

Ta će se dva planeta pojaviti jedan pored drugog u ovako blisko tek za 60 godina točnije 15. ožujka 2080. godine, kada će biti vidljivi više na nebu(sjeverna hemisfera) dulje vrijeme. Tada će se to ponoviti tek nakon 2400. godine.

Hartigan je dalje objasnio koliko će jedinstvena biti ova nebeska pojava: "Poravnanja između ove dvije planete prilično su rijetka, događaju se jednom u 20 godina ili tako nekako." "Ali ovaj je spoj izuzetno rijedak zbog toga koliko će se planeti činiti bliski jedni drugima." "Morali biste se vratiti natrag do pred zoru 4. ožujka 1226. da biste vidjeli bliže poravnanje između ovih objekata vidljivih na noćnom nebu."

Budući da se ovaj događaj neće ponoviti sljedećih 60 godina, možda ćete htjeti krenuti vani 21. prosinca kako biste pogledali ovu lijepu blagdansku predstavu. A možda nam i padne neki snjegić nakon toliko godina čekanja!

Izvori:

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8977319/Astronomy-Jupiter-Saturn-closer-night-sky-nearly-800-years.html

https://mysteriousuniverse.org/2020/11/jupiter-and-saturn-will-provide-a-sky-treat-this-christmas-season/

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno