Srijeda 6 Prosinac 2023

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Radar i njegova važnost na polju ufologije: Praćenje nepoznanica

05 Svi 2021
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nema sumnje da je radar odigrao veliku ulogu u proučavanju fenomena NLO-a. Desetljećima je osoblje u brojnim vojnim objektima na radarskim zaslonima bilježilo neobične i tajanstvene letjelice. No, idemo dalje, evo malo pozadine radara: Kao ljudi u ExplainThatStuff! država: „Radar zrakoplova pomalo je poput baklje koja koristi radio valove umjesto svjetlosti. Avion odašilje isprekidanu radarsku zraku (tako da signal šalje samo dio vremena), a ostatak vremena "osluškuje" ima li refleksije te zrake od obližnjih objekata. Ako se otkriju refleksije, avion zna da je nešto u blizini - i može iskoristiti vrijeme potrebno da refleksije stignu kako bi shvatio koliko su daleko ti objekti. Drugim riječima, radar je pomalo sličan sustavu eholokacije koji "slijepi" šišmiši koriste da bi vidjeli i letjeli u mraku. " Uz sve to, pogledajmo sada neke fascinantne slučajeve. U rujnu 1952. NATO je održao veliku vojnu vježbu u Sjevernom moru i La Mancheu. Njeno ime: Operacija Mainbrace.

rb 47
Tijekom jednotjedne vježbe brojna viđenja NLO-a prijavljivala su visoka vojna lica. Jedan od takvih bio je William Maguire, čiji se susret dogodio 17. rujna. U to je vrijeme bio smješten u RAF-ovoj bazi Sandwich,u Kent-u, Engleska. Maguire govori o svojim sjećanjima na to kako je osoblje u bazi na radaru pratilo pokrete gigantskog NLO-a koji je lebdio nad morem: „Sjetio sam se da je sve bilo u potpunom mraku. Obično je u vojnoj vježbi sve naređeno, redovito i planirano. Ali ovdje je bila situacija koja je očito bila izvan kontrole. Posvuda su letjeli mehaničari. Mehaničari su bili krivi zbog nepravilne kalibracije instrumenata; bili smo krivi za neispravno tumačenje očitanja. Svaki pojedinačni instrument u bazi pokazivao je taj ogromni objekt kako lebdi na nevjerojatnoj visini. Bio je veličine ratnog broda i jednostavno je samo stajao tamo. "

Nastavljamo dalje: Prema riječima pokojnog istraživača NLO-a Jamesa McDonalda: „Zrakoplov RB-47, opremljen opremom ECM (Electronic Countermeasures), u kojem je bilo šest policajaca, praćen je na ukupnoj udaljenosti većoj od 600 milja i kroz određeno vremensko razdoblje dulje od sat vremena, dok je letio iz blizine Gulfporta, Missouri, kroz Louisianu i Teksas, do južne Oklahome. Nepoznati objekt je u različito vrijeme posada kokpita vizualno vidjela (kao intenzivno bijelo ili crveno svjetlo), praćeno zemaljskim radarom i otkriven je na nadzornom mehanizmu ECM-a na zrakoplovu RB-47. Istodobna pojavljivanja i nestanci na sva tri ona fizički različita "kanala" označavaju ovaj slučaj NLO-a kao posebno intrigantan sa znanstvenog gledišta. "

Air Search Radar antenna 570x373

U FBI-jevom dokumentu od 21. rujna 1951. godine s natpisom „Leteći tanjuri“ stoji sljedeće: „20. rujna Andrew J. Reid G-2 [Army Intelligence] Ft. Monmouth, NJ, pružio je sljedeće izvješće o nekonvencionalnim zrakoplovima koje je radar promatrao iznad vojnih instalacija. 10. rujna pedesetprve, radar AN / MPG-1 pokupio je brzo krećući se nisko leteći cilj, točna visina neodređena oko 11:10 sati, jugoistočno od Ft. Monmouth na udaljenosti od oko dvanaest tisuća metara. Činilo se da je meta približno slijedila obalnu liniju, samo je malo mijenjala svoj domet, ali je brzo mijenjala i azimut. Radarski set postavljen je na potpuno potpomognuto praćenje azimuta, što je obično dovoljno brzo za praćenje mlaznih zrakoplova, ali u ovom je slučaju bilo presporo da bi se ulovio cilj. Cilj je izgubljen u N.E. u razmaku od oko četrnaest tisuća metara. " Priča postaje još kontroverznija, budući da sljedeći dio izvještaja vrlo jasno pokazuje: "Ovaj je cilj također poslao neobično snažan povratni signal za zrakoplove koji je po snazi usporediv s onim koji se obično dobija s obalnog broda."

Teletički tip FBI-a od 13. listopada 1950. odnosi se na radarsko otkrivanje konačne eskadrile nepoznatih predmeta praćenih preko instalacije Oak Ridge u 23:25. 12. listopada. Dokumentacija kaže: "Radarska instalacija USAF-a u Knoxvilleu ... pokupila je naznake o jedanaest predmeta, a možda čak i kojeg više kako putuju preko kontroliranog područja instalacije za atomsku energiju na Oak Ridgeu." Izvještaj je nastavio: "Nadmorska visina objekata varirala je od tisuću do pet tisuća stopa (300 - 1500m) ... i gustoća od očitanja lakog zrakoplova jednake veličine C-47, brzine od sto do sto dvadeset i pet milja na sat ..." Tada smo iz sljedećeg dokumenta doznali sljedeće: „Još nije razvijeno razumno objašnjenje za očitavanje radara, iako su operateri iskusno i pouzdano osoblje i radarski set je u savršenom radnom stanju. Ured će savjetovati o daljnjem razvoju događaja. " Četiri dana kasnije, FBI je dobio detalje o još jednom alarmantnom incidentu, ovaj put on uključuje vizualno viđenje NLO-a iznad Oak Ridgea.

f89

Takozvani "slučaj Kinross" usredotočuje se na čudan - i još uvijek neriješen - nestanak mlaznog lovca američkog ratnog zrakoplovstva F-89C koji je kasno u noći 23. studenoga 1953. podignut u "aktivnu misiju protuzračne obrane". ”Presresti„ nepoznati zrakoplov ”iznad jezera Superior. Zrakoplovna baza Kinross, koja je bila najbliža mjestu događaja gdje je u početku praćen "nepoznati", brzo je alarmirala 433. eskadrilu za presretanje lovaca na polju Truax u Madisonu u državi Wisconsin i F-89C je odmah krenuo u potjeru. Dostupni zapisi USAF-a pokazuju da je F-89 bio usmjeren zapadno-sjeverozapadno, pa zapadno, penjajući se na 10000 metara. Dok je bio na zapadnom putu, posada je dobila dozvolu da se spusti na 3000 metara, okrećući se u smjeru istok-sjeveroistok i strmo silazeći na metu odozgo. Uznemirujuće je što se zrakoplov zaputio u "nepoznato", a zatim je nestao sa radara, zajedno sa svoja dva člana posade. Posljednji radarski kontakt presretač je imao na 3000 metara, 70 milja od Keeweenaw Pointa i oko 150 milja sjeverozapadno od Kinross AFB, koji se danas zove Kincheloe AFB. Ni zrakoplov ni posada nikada nisu pronađeni.

Izvadak iz službenog izvještaja zrakoplovne nesreće USAF-a opisuje daljnje detalje službene priče: „Zrakoplov je poletio u 23:22. 23. studenoga 53. u aktivnu misiju protuzračne obrane kako bi presreo nepoznati zrakoplov otprilike 160 milja sjeverozapadno od zrakoplovne baze Kinross. Zrakoplov je bio pod radarskom kontrolom tijekom cijelog presretanja. Otprilike u 23:52 posljednji radio kontakt uspostavila je radarska stanica koja je kontrolirala presretanje. Otprilike u 23:55 nepoznati zrakoplov i F-89 spojili su se zajedno na radarskom opsegu. Ubrzo nakon toga IFF signal nestao je iz opsega radara. Nije uspostavljen daljnji kontakt s F-89. Opsežna zračna pretraga nije otkrila trag zrakoplova. Zrakoplov i njegova posada još uvijek su nestali. " I za ufologe i za zrakoplovstvo pitanje afere Kinross ostaje širom otvoreno.

Izvori:

https://www.explainthatstuff.com/radar.html

https://www.livescience.com/ufos-invade-nato-war-games-project-blue-book.html

https://discovery.nationalarchives.gov.uk/details/r/699cecc5-1266-4c96-99c5-56ca62758164

https://speccoll.library.arizona.edu/collections/james-e-mcdonald-papers

https://mysteriousuniverse.org/2021/04/radar-and-its-importance-in-the-field-of-ufology-tracking-the-unknowns/

https://vault.fbi.gov/UFO

https://the-terror.fandom.com/wiki/The_Kinross_Incident

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno